0
Karácsony

Ünnepi italok kicsiknek és nagyoknak

2014. December 24. Wednesday

A karácsonyi 8 fogás és 100 féle sütemény elkészítése közben, remélem arra is gondoltál, hogy ünnepi italokkal örvendeztesd meg a családot. Viccet félre téve, vannak olyan folyékony finomságok, amiket bizony csak ilyenkor, karácsonykor fogyasztunk, ezért kihagyhatatlanok, és kár lenne lemondani róluk. Ilyen például a tojáslikőr is, de ha ügyes vagy, akkor olyat választasz inkább ami teljesen energiaszegény, kalóriamentes, és egyáltalán nem hizlal. Azt szeretem a karácsonyi italokban, hogy a mellett, hogy finomak, az elkészítésük közben az illatukkal is megörvendeztetnek. Ilyenkor szeretem kitárni a konyha ajtót, hogy a finom fahéjas illat járja a házat.

A karácsonyi itókák elkészítése szerencsére sok időt sem igényel, viszont kiválóan felmelegítenek, eltelítenek. Ha félsz tőle, hogy az ünnepek alatt sokat fogsz hízni, mert nem tudod megállni, hogy sok süteményt egyél, akkor először is készíts diétás karácsonyi süteményeket, másodszor, mindig legyen kéznél valamilyen finom karácsonyi ital. A legtöbb karácsonyi ital, édes, így a sóvárgást is csökkenti, plusz forrón isszuk, általában 2,5-3 dl-es bögréből, ezért eltelítenek, de nincs bennük annyi energia, mint mondjuk egy sütiben, sőt, van amelyik teljesen energiaszegény, így nagyon jól becsaphatod magad, és kijátszhatod a túlevést, a hízást.

Szinte mindegyik italt elkészítheted alkoholos formában, vagy alkoholmentesen a kicsiknek, alkoholt nem fogyasztóknak. Ahány ház annyi szokás, itt most azt olvashatjátok, ahogy mi szeretjük, mi készítjük a legfinomabb karácsonyi italokat.

Forralt bor

Lehet már a boltban is kapni palackozott forralt bort, amit csak fel kell melegíteni. Őszintén szólva nem ajánlom senkinek. Egyszer kipróbáltuk évekkel ezelőtt, mert instant megoldás kellett. Azon kívül, hogy cukros, ugyanannyi idő volt az elkészítése, mint a házinak, mert nem volt finom az ízesítése számunkra, így hozzá kellett adni a megfelelő fűszereket, és azzal együtt forralni, főzni. Inkább készíts házit. Itt a mi kedvenc receptünk. Karácsonyi forralt bor

forralt-bor-karacsonyra forralt-bor

Forró port ital -hot port

A port egy nagyon finom likőrbor – remélem jól tudom- az angolszász országokban nagyon elterjedt, bárhol kérsz egy hot portot, biztosan nem fogsz csalódni. Elkészítése pofon egyszerű, a végeredmény nagyon finom, felmelegít, és ha netalántán a nátha is kerülget, azt is kiűzi.

Elkészítése: 0,4dl port, 2dl forralt víz, 1 karika citrom/narancs, szegfűszeg, édesítő. Forralj vizet, öntsd fel vele a poharat (üveg, füles pohárban szokták szervírozni), hogy felmelegítsd. 1 karika citromba vagy narancsba bökdöss bele 4-5 darab szegfűszeget. A felmelegített pohárba öntsd bele a portot, adj hozzá egy kis édesítőt (később még kedved szerint édesítheted), tedd bele a szegfűszeges narancs karikát, és öntsd fel forró vízzel. Pár perc alatt, amíg ihatóra hűl, a szegfőszeges citrom íze is érvényesül és már lehet is kortyolgatni

forro-port-ital

Karácsonyi kakaó

Szereted a kakaót? Én nagyon, bár ritkán iszom, de gyerekkoromban annál többször. Nálunk mindig eredeti kakaó készült, apukám volt a mestere. Emlékeztek a fütyülős kuktára? Apu abban készítette a családnak a kakaót, hogy biztosan oda ne kozmáljon, rendes kakaóportból, aminek párja nincsen. Sajnos azt vettem észre, hogy mostanában az instant kakaóporhoz vannak hozzá szokva a gyerekek, és a rendest nem is szeretik. Karácsonyra készítsünk speckó kakaót. Mi a titka? Adj hozzá “ünnepi főszereket”. A kakaó elkészítése egyébként nagyon egyszerű. 1 bögréhez egy kanálnyi kakaót (aki töményebben szereti természetesen többet) és édesítőt keverj el egy pici langyos tejjel, majd öntsd fel a bögrét és már melegítheted is. Nagyobb mennyiségben készítheted lábasban. Az ünnepi kakakónál adj a kakaóporhoz fahéjat, vagy mézeskalácsos fűszerkeveréket.

Felnőttek rumos karácsonyi kakaóval dobhatják fel a napot.

italok-karacsonyra karacsonyi-forrocsoki fahejas-kakao rumos-kakao-karacsonyra

Karácsonyi tea

Főzz le egy adag vegyes gyümölcsös teát, karikázz fel egy narancsot, a narancsokba szurkálj bele pár szem szegfűszeget. Nem kell sok, mert erős a szegfűszeg íze, és egy fahéj, egy ánizs kíséretében add a teához. Ízesítsd édesítővel, hagyd ázni 5-10 percig és már kész is. Forrón vagy akár lehűtve is fogyaszthatod.

karacsonyi-italok-keszitese karacsonyi-tea

képek forrása

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply