0
Diéta és Fogyókúra

Dukan-Diéta

2011. September 12. Monday

A legnépszerűbb francia diétának számít Pierre Dukan (táplálkozástudós) által megalkotott diéta. Dukan 30 év tapasztalattal, 19 könyvvel rendelkezik és ezek után alkotta meg azt a diétát amit saját magáról nevezett el. Hasonló az Atkins féle diétához, tehát fehérjeközpontú, viszont a zsírokat kerüli.

Hogyan is működik? 

Szintén szakaszokból álló diétával állunk szemben. Gyakorlatilag 3 körből áll, a 4. lépés már életünk végéig szól. Ezzel a diétával a tudós azt ígéri, hogy egészséges keretek között szabadulhatunk meg teljes feleslegünktől, és bár az elején sok lemondással jár, a végén azt ehetünk, amit szeretnénk.

1. Fehérje minden mennyiségben 

Nincs se napszakhoz, se mennyiséghez kötve, a lényeg, hogy csakis fehérjét fogyaszthatunk. Tehát húsféléket, csirkét, pulykát, marhát, halakat, tengeri herkentyűket.
Tojásfehérjét korlátlanul, de sárgáját maximum heti 4-et. Tejtermékek közül is bármit, ami zsírszegény, és natúr (tehát nem ehető az agyon cukrozott eper joghurt).

Ezt a szakaszt a leadni kívánt súly tekintetében 2-10 napig kell tartani. Ha 5kg-ot szeretnénk fogyni, akkor 2 napig, ezzel 0,5-1,5 kiló fogyást érhetünk el. 10 kiló súlyfeleslegnél 3 napig, maximum 2,5 kilós fogyással, 20 kiló többletnél pedig 5 napig, amivel 2-3 kiló fogyás érhető el. Ennél nagyobb súlyfeleslegnél maximálisan 10 napig tartható a fehérje nap.

Dukan azt ígéri, hogy ezzel a szakasszal, sok vízfogyasztás mellett tisztulnak a szövetek, ürül a glikogén raktár, könnyebb lesz a gyomrunk és a mérlegen mutatott testsúlycsökkenés motivációt ad. Természetesen hosszú távon már csak azért sem tartható ez a nagy dózisú fehérje fogyasztás, mert egészségkárosító hatása lenne.

2. Zöldségek+fehérje= fogyás 

A rövid fehérje szakasz után egy hosszabb időszak következik, ami alatt fehérjét fogyaszthatunk szintén, és mellé zöldségeket: retek, spenót, brokkoli, hagyma, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, spenót, spárga, káposzta és salátafélék, gomba, zeller, répa.
Ebből a listából válogathatunk kedvünkre, de a krumplit például nem ehetjük.

Az ételek elkészítésénél, sem az előző sem a mostani szakaszban nem megengedett a zsiradék fogyasztása. Se olaj, se vaj. Az ételeket párolhatjuk, sütőzacskóban készíthetjük, grillezhetjük.

Ezzel a szakasszal átlagosan heti 1-1,5 kilót fogyhatunk, és addig kell tartani, amíg el nem értük az álomsúlyt.

3. Stabilizáljuk az eredményeket 

Az utolsó szakaszban lassan, fokozatosan térünk vissza a régi ételekhez, a tiltott dolgokhoz. Naponta egyszer ehetünk gyümölcsöt (kivételt képez ez alól a banán, a szőlő, a cseresznye és a meggy), reggelire beiktathatunk 2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret és sovány sajtot. Hetente 2szer megengedett a tészta, krumpli, lencse és a rizs. Bűnözésképpen csokit is ehetünk, de másnap kötelezően fehérje napot kell tartani.

De hogy meddig tart ez a szakasz?
A fogyástól függ, tehát a súlyveszteségtől. A leadott súlyt osztjuk 0,5-tel és ezt az összeget szorozzuk 4-el. Egyszerűbben: ha leadtunk 5 kilót, akkor íme a képlet ( 5kg:0,5)x4=40. Tehát ebben az esetben 40 napig tart a 3. szakasz.

Amikor letudtuk a 3. szakaszt, következik az életünk végéig tartó súlytartás Dukan szerint. Tehát ehetünk bármit, csak heti egyszer tartsunk egy fehérjenapot.
Valószínűleg ez működik is, egy egészségtudatos, korábban is nagyjából tudatosan étkező embernél, aki a diéta során még jobban hozzászokott, hogy kevesebb édességet és finomított szénhidrátot eszik, vagy éppen azoknál, akik ezzel egy időben életmódot is váltottak. De ha visszatérsz a régi szokásokhoz, este falsz, hamburgert ebédelsz, cukros lötyiket iszol, akkor a heti 1 fehérjenap ellenére is visszatérnek a pluszkilók.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply