0
Fitnesz

L- karnitin – égjen a zsír

2011. October 5. Wednesday

Az L-karnitinről már biztosan hallottál. De sokszor csak a zsírégetéssel kapcsolatban kerül szóba és a fogyni vágyók kapkodnak be belőle párat, hogy majd ez beindítja a zsírégetést. Valóban igazuk is van, persze önmagában édes kevés, inkább csak egy kis ugródeszka.

Viszont az L-carnitin nem csak a súlyproblémákkal küzdők varázsszere, hanem a sportolóké is.

Az L-karnitin különlegessége, hogy fokozza a zsírsavak oxidációjából származó energiatermelést szemben a szénhidrátokéval. Így több energiát próbál nyerni inkább a zsírokból, mint a szénhidrátokból. Ez 2szempontból is fontos. Több zsírt égetünk, és lassabban ürülnek az izmok glikogénraktárai, tehát tovább bírjuk a terhelést, az edzést.

Az L-karnitin szervezetre gyakorolt jótékony hatását több100 orvosi vizsgálat bizonyítja, így az eredmény nem kétséges.

L-karnitin egyébként előfordul a szervezetben, gyakorlatilag naponta 250-400mg-ra szükségünk van, ennek azonban csak kb 10%-át képes előállítani a szervezet önmaga, a többit táplálék útján visszük be. főként húsokban és tejtermékekben található meg, zöldségekben szinte alig vagy egyáltalán nincs, ezért a vegetáriánusoknak illik gondoskodni pótlásáról. A hiánya egyébként fáradékonysághoz vezethet, gyorsabban kimerülünk, és a zsíranyagcsere csökken, tehát nehezebb fogyni, vagy könnyebben hízunk.

Túladagolni nem lehet, mivel vízben oldódó, tehát a felesleg távozik.

Amellett, hogy fokozza a zsíranyagcserét, azért tökéletes asportolóknak, mert tovább bírják a terhelést, lassabban fáradnak ki. Akik hosszútávú edzéseket végeznek nekik is fokozottan figyelni kell a pótlásra, mint például a maratoni futóknak, hiszen ők jóval több l-karnitint használnak fel és akár ürülhet is a készlet, ami miatt gyorsabban fáradhatnak.

Emellett az izmok regenerációjában is részt vesz.

Védi a sejteket a stressztől és segíti épülésüket, ezért kiválóan segíti az öregedési folyamatok késleltetését, éppúgy a szervezetét,mint a bőrét.  Mivel 40 éves kor felett csökken az izomtömeg aránya, ezért ilyenkor könnyebben rakódnak le a zsírpárnák,de az l-carnitin ebben is segítségünkre lehet, így nemcsak fiatal korban ajánlott a szedése, hanem minden korosztály számára.

Az időskori demenciát is csökkenti és a férfiak termékenységét is fokozza. De pajzsmirigy túlműködés esetén, cukorbetegségben szenvedőknél is segít és a szívműködésre is kedvező hatással van.

Az L-karitin adagolása napi 500-2000mg között mozog, ez egyéntől függ, átlagosan olyan 1000-1500mg-ot szoktak szedni a sportolók. Aki mozog, érdemes edzés előtt fél-1órával bevenni.

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply