0
Fitnesz

Fitten 50 felett

2013. July 4. Thursday

imagesTudtad, hogy nem csak a kismamáknak, a sportolóknak és a fogyni vágyóknak van szüksége összeállított étrendre? Bizony 40-50 éves kor felett mindenkinek jól jön egy jól kialakított, személyre szabott étrendre. Nőknél már 40 éves kor felett, férfiaknál 50 felett fontos, hogy fokozottabban figyeljenek a táplálkozásukra.

A 20-as, 30-as éveinkben az anyagcserénk megfelelően működik, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással könnyen karban tarthatjuk súlyunkat, egészségünket, azonban 40, 50 éves kor felett fokozottabb figyelmet kell fordítani táplálkozásunkra. Figyelembe véve az egyén szokásait, egészségi állapotát. 50 éves kor felett az anyagcsere lassul, amire legtöbbször a mozgáshiány is rátesz egy lapáttal. A legoptimálisabb az lenne, ha egyidejűleg figyelnénk a táplálkozásra, és a mozgásra is, mely kettősségének köszönhetően gyorsítható az anyagcsere.

Táplálkozás 50 felett

Mire figyelj fokozottabban? Kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ezek még a 20-as években sem egészségesek, és bizony könnyen okozhatnak elhízást.

Ha eddig nem tetted, cseréld le a főzéshez használt zsiradékot. Az állati eredetű helyett válaszd a növényi eredetű olajokat, a napraforgó, repce olajat, és a legjobbat, az olíva olajat, salátákhoz használj extra szűz olíva olajat. Fogyassz sovány húsokat, lehetőleg szárnyasokat, bőr nélkül, vagy alkalom adtán sertés, marhahúst, de csakis a sovány részét.

Ne felejtkezz el a tejtermékek fogyasztásáról sem, mely a kalcium és a fehérje fogyasztás miatt is szükséges. A szója és a bab is remek fehérje forrás, ha nem szereted a tejtermékeket.

Amivel a legtöbbet teheted az egészségedért, ha napi szinten többször fogyasztasz nyers zöldséget és gyümölcsöt. A mellett, hogy ezzel szinten tartod a megfelelő rost, vitamin és ásványi anyag bevitelt, a folyadékot is biztosíthatod a szervezeted számára extra mennyiségben az ajánlott 2 liter tiszta víz fogyasztása mellett.

Mozgás 50 felett

fogyas-50-felettNem győzöm hangsúlyozni a testedzés fontosságát 50 éves kor alatt és felett is. Nem számít mennyi idős vagy, a mozgás csakis az egészségedet szolgálja. Természetesen a tornát egészségi állapotodnak, erőnlétednek megfelelően kell megválasztani. Ha világéletedben futottál, tornáztál, úsztál, ne hagyd abba, csak azért mert elértél egy bizonyos életkort. Maximum csökkents az edzés intenzitásán, ha nem bírod úgy, mint régen. Viszont ha eddig semmilyen edzést nem végeztél rendszeresen, akkor sem késő még elkezdeni. Választhatsz bármit, amiben örömödet leled, legyen szó otthoni tornáról, biciklizésről, futásról, vagy gyors gyaloglásról, a lényeg, hogy ne add fel, csináld rendszeresen.

Miért fontos ez? A fiatal korban végzett edzéseknek köszönhetően csökkenthető az időskori csontritkulás kockázata, megelőzhető számos szív- és érrendszeri, keringési betegség, elkerülheted az elhízást és az elhízás okozta betegségeket, melyek valljuk be szép számmal felsorakoztathatóak.

40-50 éves kor felett a testmozgással csökkenthetjük számos betegség kialakulásának kockázatát, fenntarthatjuk erőnlétünket, aktívak maradhatunk, csökkenthető nőknél a klimax tünetei és a stressz, illetve segít, hogy ne lassulj az anyagcsere és több kalóriát használjon a szervezet a nap folyamán.

Gondolj bele, egy kis oda figyeléssel fitt és egészséges maradhatsz, önfeledten játszhatsz az unokákkal és a nyugdíjas éveknek sem a gyógyszerszedésről és a fájdalmas hétköznapokról kell majd szólnia.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Ez a lapos has titka még 50 felett is! | Frisshírek 2016. April 22. Friday at 19:03

    […] Forrás: erezdmagadjol.hu […]

  • Reply Páll Ibolya 2014. January 31. Friday at 18:36

    55 évesen derékfájással küszködök és 30 kg túlsúllyal. Milyen hasizomgyakorlatokat végezzek, hogy a pocakomat eltudjam tüntetni? Fogyni is szeretnék.

    • Reply Roni 2018. January 26. Friday at 14:01

      Páll Ibolyának és sorstársainak: A kérdés régen érkezett, de sokakat érint. Én Schobert Norbert diétájára esküszöm (1-2-3-mal jelölt ételek), megtalálhatóak a honlapján. Ez úton is köszönöm nekii! (Négy hónap alatt 8 kg-ot fogytam szenvedés nélkül, a túlsúlyom is ennyi volt.) Emellett javasolok napi egy órahossza intenzív tempójú gyaloglást. (30 kg túlsúllyal nem biztos, hogy a hasprésekkel kellene kezdeni.) Fő a fokozatosság és a kitartás!

  • Reply Alacs Kata 2013. July 18. Thursday at 12:23

    Én is sokat próbálkoztam a sporttal, bogyókkal de nem volt kitartásom és a nehezen leesett kilók, aztán könnyedén visszapotyogtak rám! Végső elkeseredésemben a gépekhez fordultam.
    Nagyon nem akartam ezt, mert magamban hittem és a mozgásban! De közel a lakásunkhoz kiírtak az egyik szalon elé egy akciós lehetőséget …, kipróbáltam és már 2 kezelés után
    láttam a változást… feszesebb, izmosabb lett a hasam és még a terhességi csíkok is halványodtak.

  • Leave a Reply