0
Harmónia

Alakbarát Újévi Fogadalom

2012. January 1. Sunday

Már-már hagyománnyá vált, hogy mindenki megfogad valamit december 31-én, Szilveszter éjszakáján, amit aztán a következő évtől be is tart. Azonban sokszor az ember elrugaszkodik a valóságtól és ilyenkor nagy hévvel olyan dolgokat ígérünk meg, amit be sem tudunk tartani, ezért jobb esetben is maximum 1 hónapig tart a lelkesedés.
Ilyen fogadalmak, a nem eszem több csokoládét, édességet. Ki tudja ezt betartani? Lefogyok. Jó, ez jó cél, na de mennyit? A lefogyok 10 kilót január végére. Túl nagy falat. Holnaptól minden nap futok. Igaz, hogy sosem futottál, de úgy gondolod, hogy ezután minden nap fogsz tudni futni, jó is lenne, ha ezt tudná tartani az ember.
Ne irreális fogadalmakat tegyél, sokkal nagyszerűbb, ha apróbb dolgokat fogadsz meg, de azt be is tartod. Azt is megteheted, hogy határidőket szabsz, hiszen a másik véglet, mikor annyi mindent fogadunk meg, hogy észben tartani is képtelenség, nem hogy kivitelezni.
Nézzünk pár könnyen betartható alakbarát fogadalmat, amivel az elkövetkezendő évben sok-sok plusz kilótól szabadulhatsz meg, egészségesebbé és fitté válhatsz.

 • 1.Január 1-étől lecserélem a finomított szénhidrátokat lassan felszívódóra. Ha úgy kényelmesebb, akkor választhatsz minden hónapra valamit, amit fokozatosan lecserélsz. Januárban például válassz cukor helyett természetes édesítőt, és olyanokat, amelyek nem tartalmaznak aspartamot. A következő hónapban cseréld le a lisztedet teljes kiőrlésűre és válassz fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt. Hidd el, ha fokozatosan apró lépésekkel haladsz az életmódváltás néha rögösnek tűnő útjain, pofon egyszerűen tudsz alkalmazkodni az új életstílushoz.
 • 2.Ne azt határozd el, hogy minden nap tornázni fogsz. Persze ha eddig is minden nap tornáztál, akkor simán meg fogod csinálni a következő évben is, viszont ha most kezdesz hozzá a rendszeres mozgáshoz, bővel elég, ha heti 4-5ször sportolsz valamit, amiben örömödet leled.

   

  • 3.Szokj le a dohányzásról. Ezt nagyon sokan minden évben megfogadják, és mégsem történik semmi, vagy csak pár hétig, hónapig tart a nagy leszokás. Most tegyél pontot az i-re és végleg mondj búcsút ennek a drognak. Nemcsak, hogy egészséged fog javulni, de a fogaid is szebbek lesznek, a bőröd is újra ragyogni fog, a leheleteden, a ruháidon sem lehet majd érezni a dohány szagot, a mozgást is bírni fogod, nő a tüdőkapacitásod. Ha ez sem elég, akkor minden egyes doboz cigire költött pénzt tegyél egy perselybe, és kezdj el gyűjteni egy olyan dologra, amire nagyon vágysz, de nem tudod megvenni magadnak. Lehet ez bármi, egy ruha, egy könyv, egy utazás, egy új tv. Bizony, akár még egy plazma tévét is vehetsz belőle 1 év múlva jutalomként, hiszen akár 200ezer forintot is megtakaríthatsz, ha lemondasz egyetlen igazán káros szokásról a dohányzásról.

   

  • 4.Szakíts időt a fejlődésedre. Legtöbb ember egy idő után annyira benne ragad a mókuskerékben, hogy nem is látja, hogy van kivezető út belőle. Nem kell mindenkinek munkahelyet, lakhelyet, társaságot váltani ahhoz, hogy megváltozzon kicsit a világnézete, és ne érezze azt, hogy a napi rutin beszippantja. Találj valamit, amivel saját fejlődésedet szolgálod, és amiben örömödet leled. Napi 20 percet mindenki tud szánni arra, hogy egy kicsit kikapcsoljon, tv nézés helyett, vagy a pletykalapok olvasása helyett. Gondolj bele, minél több időt fordítasz olyan dologra, amiben valóban örömödet is leled, annál jobb lesz a kedved. Lehet ez könyvek olvasása, tanulás, kötés, varrás, vagy éppen a sport, sütés, főzés.

  You Might Also Like

  No Comments

  Leave a Reply