0
Egészség

Keserű csoki – egy kockányi élvezet

2012. January 19. Thursday
Még Gombóc Artúr is megemlíti csoki felsorolás közben, így csakis jó dologról beszélhetünk.

Az 1700 években már készítettek csokoládét. Ekkor az igazi fekete csokoládét ismerték csak, aminek az íze még kesernyés volt, majd egy svájci cukrász elkészítette az első tej csokit, ami természetesen édesebb volt, mindenféle kesernyés íz nélkül, tehát népszerűbbé vált, és innentől indult meg az igazi csoki leamortizálása. Ma már bármilyen íz kombinációra gondolunk, biztosan megtalálható a piacon. A sima tej csokitól kezdve, a töltött csokikon át a chilis csokiig minden.

Azonban térjünk vissza a keserű változathoz. Az egészséges étrendből sem kell kihagyni a csokoládét teljes egészében, csak válogatni kell. A keserű csokoládék között is vannak eltérő kakaótartalmúak, így a 60%-ostól kezdve a 90%-osig több variáció is megtalálható. A 60%-os csokik, ha egyéb összetevőiket tekintve is minőségiek, akkor igazán élvezhető ízt adnak. A 85-90%-os pedig egyéni ízlés kérdése, ki mennyire szereti a keserűt, sokak szerint ehetetlen, de egy 70%-ossal simán megbirkózhatunk.

Egészségre gyakorolt hatása vitatott. Egyes kutatások kimutatták, hogy a csoki flavanol tartalma kedvezően hat az érrendszerre. Csökkenti a magas vérnyomást, az érszűkületet, a vérrögképződés esélyét, javítja az inzulinérzékenységet és a bőrre is jó hatással van. Azonban ehhez napi 100gramm keserű csokoládét kellene fogyasztani. Így viszont figyelembe kell venni a zsír és cukortartalmat is.

Egyes orvosok szerint ezek a tanulmányok, miszerint a keserű csoki fogyasztással könnyen felvehetjük a harcot a magas koleszterin szinttel csak arra ad okot, hogy még többet fogyasszunk belőle.

Köhögéscsillapítóként is használható, pár kocka csoki sokkal hatásosabban enyhíti a tüneteket, mint egyes köhögés elleni szirupok, így gyerekeknél is bátran alkalmazható, nem kell azonnal patikába rohanni és gyógyszert venni, a mellékhatásoktól tartani.

Ma már édesítőszerrel ízesített keserű csokoládék is kaphatók. Amennyiben nem aspartammal vannak ízesítve, bátran megvehetjük, de figyelem, magas a kalória és zsír értéke, de alkalmanként 1-2 kocka fogyasztása még pozitívan is hathat egészségünkre antioxidáns tartalma miatt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply