0
Diétás főételek Húsvét

Tökéletes húsvéti sonka

2013. March 28. Thursday

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető húsvéti fogás a főtt sonka. Nem csak finom, de még órákig bíbelődni sem kell vele, felteszed főni, és pár óra múlva kész is. Na persze egy két titkot érdemes tudni a sonkáról, hogy a végeredmény valóban isteni finom legyen, és a család megnyalja a 10 ujját.

Először is fontos megjegyezni, hogy a főtt sonka – zsíros részt le kell vágni- a diétázók, alakjukra figyelők barátja is, így a húsvéti menüt nagyon egyszerűen varázsolhatod diétássá. Nem kell félni a lisztes paníroktól, a sok szósztól, így vendégségben sem kell gondolkodni mit fogyassz.

Diétás húsvéti menü


husvet-sonka

A húsvéti sonka főzés legfontosabb része a sonka kiválasztása. Lehetőleg megbízható hentestől vegyük, ám ha a vákuum csomagolt mellett döntünk, mindenképpen figyeljük a szavatossági idejét. Inkább vegyünk kisebb darab sonkát, de az legyen minőségi, hogy biztosan finom legyen a végeredmény.

Előfordulhat, hogy a sonka nem kötözött, de ne aggódj, fogj egy spárgát, és kösd össze egy picit, hogy biztos egyben maradjon a főzés alatt.

husveti-sonkaA sonka vásárlást nem érdemes az utolsó napra hagyni. Lehet nem is marad finom árú számodra, és ráadásul a főzés előtti napon be kell áztatni. Egy éjszakát hagyd állni vízben, majd másnap öntsd le róla ezt a levet, és öntsd fel tiszta vízzel. A főző vízbe ezúttal már tegyél 1 fej megpucolt vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem egész borsot és 2-3 darab babérlevelet. Ezek az alapok, amik nem hiányozhatnak a sonka főző levéből, hiszen isteni ízt adnak neki. Ez után már saját ízlésed szerint bolondíthatod még egész köménnyel, 2 dl borral vagy mustárt is tehetsz a főző lébe.

A főzési idő egyszerű, mindössze annyit kell tudni, hogy hány kilós a sonkád, hiszen ennyi óráig kell főzni. Na persze nem lobogó vízben forralni. 1,5 kilós sonkát 1,5 óráig érdemes főzni. Majd hústűvel ellenőrizd, és ha már puha tedd félre, és hagyd kihűlni a főzővízben. Így biztosan nem lesz száraz és az íze is nagyon finom lesz.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply