0

16 tipp a gluténmentes főzéshez

2012. March 18. Sunday

1.Próbáld ki a quinoa-t

Ez a gluténmentes gabonaféle rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz. Lassan felszívódó szénhidrát, így cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják.

2.Héjában sült krumpli

Tészta vagy kenyér helyett szervírozd az ételt krumplival vagy barna rizzsel. nemcsak egészséges, de liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

3.Készíts húsleves kockát

Egy serpenyőben pici olajon pirítsd meg az apróra vágott répát és zellert, majd töltsd fel vízzel és adj hozzá csirkecsontokat, és főzd 1 órán keresztül. Ez után szűrd át a folyadékot és fagyaszd le kis adagokban.

4. Xantán- és Guargumi

Mikor sütit, muffint, kenyeret készítesz gluténmentes lisztből, adj ezekből az anyagokból egy teáskanálnyit a liszthez, hogy tésztád lágy és porózusos legyen.

5.Quiche- a francia pizza

A finom lepény tésztáját elkészíthetjük rizzsel is. 400 gramm főtt rizst összekeverünk 1 tojással, és picit megszórjuk borssal, sóval, majd belenyomkodjuk a sütőforma aljába, és elősütjük picit. Ez után ugyanúgy folytatjuk a műveletet, mintha sima quiche-t készítenénk.

6.Gluténmentes liszt házilag

Keverj össze 2 rész rizs lisztet 1 rész kukoricaliszttel és 1 rész szójaliszttel, és gluténmentes sütőporral.

7.Egészséges tortilla

Wrap tészta helyett használj hatalmas saláta levelek.

8.Lasagne

Készíthetsz zöldségágyon lasagne-t is. A tészta lapok helyett szeletelj vékony padlizsán szeleteket, amelyeket grillezz, vagy süss meg előre és ezeket helyezd a tészta helyére.

9.Sós kekszek helyett

Liszt érzékeny vendégeidnek kedveskedhetsz sajtokkal és friss vagy aszalt gyümölcsökkel. A szőlő, alma, datolya, körte, füge kitűnő választás.

10.Gluténmentes tészta

Próbáld ki a boltokban kapható gluténmentes vagy kukorica tésztát és főz őket kevesebb ideig, mint ahogy a leírás mutatja, amolyan olaszosra.

11.Panírozás

Rántott husihoz panírként elfelejtheted a zsemlemorzsát, viszont a polenta (kukoricadara) tökéletes választás. Tehetsz hozzá parmezánt és főszereket is, hogy ízesebb legyen.

12.Kukoricapehely süti

A kukorica nem tartalmaz lisztet, így kávé mellé egyszerűen készíthetsz nasit, ha csokit olvasztasz és bele keversz egy adag kukorica pelyhet, majd fagyasztóba teszed picit.

13.Főzelékek

Habaráshoz nincs szükséged lisztre, ha a főzeléket saját magával sűríted. Mikor megfőtt a zöldség, kanalazz ki egy keveset, turmixold össze és sűrítsd ezzel a főzeléket. Használsz kukoricalisztet is.

14.Pizza

A fenti lisztkeverékből kitűnően készíthetsz glutnmentes pizza tésztát.

15.Levesbe való

Készíthetsz gluténmentes kenyérből krutonokat. Vágj 2 cm-es kockákat, helyezd, sütőpapírra fújd le olajspray-vel és 160-180fokon előmelegített sütőben pirítsd 10-15 percig, amíg szép arany barna nem lesz.

16. Müzli

Kukoricapelyhet, puffasztott rizs szemeket keverj össze mogyoróval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel és jól szellőző dobozban akár tárolhatod is. Natúr joghurttal leöntve tökéletes reggeli.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply