0
Diétás kelt tészták Diétás kenyérfélék

Diétás sajtos-tejfölös lángos

2014. July 28. Monday

dietas-sajtos-tejfolos-langosEmlékeztek a piacos lángosra? Akkora volt, hogy alig lehetett megenni, fokhagymával, sajttal és tejföllel. Majd megjelentek a lángos különlegességek, és már töltött lángost is lehetett/lehet kapni, a piacokon, strandokon. Nekünk gyerekként anyukám otthon sütötte a lángost. Egy 5 tagú családnál milliószor gazdaságosabb így, és én jobban is szeretem otthon enni. Tudom, hogy van annak valami hangulata, ahogy a menet közben falod a lángost/gyrost/hamburgert, de engem zavar, ha csöpög, ha nem tudom rendesen harapni, mindenki néz, és még menni is kell közben.

Nem is volt kérdéses, hogy hamarosan eljön az ideje egy szénhidrát csökkentett lángosnak is, már csak rá kellett venni magam, hogy begyúrjam a tésztát, és rájöjjek, hogy valójában nagyon egyszerű diétás lángost készíteni, és nem is tart olyan sokáig. A diétás palacsinta például sokkal időigényesebb.

A klasszikus fokhagymás, sajtos, tejfölös diétás lángosnál maradtunk. Előtte egy finom zöldség levest ettünk.

Ebben a diétás lángosban az a jó, hogy a liszt magas rosttartalmának köszönhetően nagyon gyorsan eltelít, így amellett, hogy sokkal kevesebb a szénhidrát tartalma, amúgy is kevesebbet bírsz belőle enni. Ráadásul még másnap felmelegítve is finom. A lisztnek köszönhetően odafigyelve cukorbetegek is fogyaszthatják.

Diétás lángos recept

0,4 kg szénhidrát csökkentett liszt – dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam

4 dkg élesztő

1 tojás

1 csapott evőkanál tengeri só

2 dl tej, pici cukor

3 dl kefir

Olaj a sütéshez

Sajt, fokhagyma, tejföl

langos-dietasanAz élesztőt futtasd fel 1 dl tejben, egy kávéskanál cukorral. Amikor felfutott öntsd hozzá a sóval elkevert liszthez, add hozzá a tojást, a maradék tejet és a kefirt, majd gyúrd össze. Ha szükséges adj még hozzá tejet vagy kefirt. Dagaszd be a tésztát, és tedd félre kelni kb 30-40 percre. Majd amikor megkelt a tészta lisztezett deszkán nyújtsd ki és egy nagyszájú pohár segítségével szaggass körformákat, és a kezed segítségével formázd lángos formájúra, a közepe legyen vékony a széle vastagabb. Ha úgy egyszerűbb, akkor ne nyújtsd ki, csak olajozott kézzel végy a tésztából ki egy kicsi gombócot, és a kezeddel formázd. Felmelegített, bő olajban süsd ki – a kókuszolajat fel tudod használni legközelebb is sütéshez – de figyelj, nagyon hamar sül, és ne felejtsd el megforgatni. Papírtörlőre vedd ki, és takard le, amíg a többi sül.

A fokhagymát pucold meg, és vágd le a végét, így könnyen meg tudod vele kenni a lángost, vagy készíts fokhagymapép és olaj keveréket, és ezzel kend meg. Válassz 10%-os tejfölt és alacsony zsírtartalmú sajtot és fogyaszd egészséggel a diétás lángost.

szenhidratcsokkentett-langos

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply