0
Harmónia

Halloween története és a Töklámpás Legenda

2013. October 18. Friday

halloweenA Halloween eredetileg az angolszász országokban, de mára az egész világon elterjedt ősi kelta ünnep. A halloween az évszázadok során több népi és vallási hagyomány, ünnep keveredésévé alakult. Korábban a pogány kelta samhain ünnep volt október 31-én, amikor az óév utolsó napját ünnepelték. A hiedelmek szerint, ezen a napon az e világi és a túlvilági határok felbillenek és a halottak szellemei szabadon járhatnak közöttünk ezen az éjszakán. Azonban mivel a nép félt az ártó szellemektől ezért hatalmas tüzeket gyújtottak, áldozatokkal tisztelegtek isteneik előtt,  és másnap a máglyák megmaradt parazsát a vallási vezetők szétosztották a nép között, amit kandallóikba helyezve meleget és védelmet biztosított számukra, máshol házról háza jártak, és kántálva űzték el a szellemeket, természetesen némi fizetség fejében, amit azután az óév megünneplésére költöttek.

Közben a pogány kelta ünnep keveredett a római Pomona ünneppel, és másnap tartják a keresztény vallás szerinti Mindenszentek ünnepét.

A Halloween szó régi alakja az “All Hallows Even” kifejezésből alakult ki, ami azt jelenti ” Mindenszentek éjszakája”.

halloween-dekoracioA Halloween az angolszász országokból a kitelepülésekkel együtt az egész világon elterjedt, így ma már hazánkban is sokan “ünneplik” ezt a napot. Ilyenkor vicces jelmezeket öltenek kicsik és nagyok és a különböző hagyományokat követve múlatják az időt.

A gyerekek körében a legelterjedtebb halloween-i szokás a házról házra történő járkálás, ahol csokit, cukrot gyűjtenek. A “Trick or Treat” jelentése szabad fordításban a “Csokit vagy csalunk”. A halloween-i estéhez kötődő jelmezekről se feledkezzünk el, a boszorkány, szellem vagy csontváz jelmezek a legnépszerűbbek.

A számos pókhálós, pókos, csontvázas, véres kezű dekoráció mellett a hagyomány ásza a töklámpás. A belülről világító tök körül számos legenda kering. Az egyik legjobb azonban a Jack Lámpás legenda.

Halloween-i töklámpás legendája

halloween-lampasA történet szerint egy részeges ír kovácsot, Jack O’ Lantern-t egy napon az ördög meglátogatta, hogy elvigye a pokolba. A kovács bár iszákos volt, mégis furfangos, ezért felküldte az ördögöt az almafájára, hogy válasszon magának egy almát, mielőtt vele tartana. Mikor az ördög már a fán volt, Jack keresztet rajzolt a fa törzsére, hiszen köztudottan az ördög fél a kereszttől, így az ördög a fán rekedt. Hosszas ott kuporgás után végül alkut kötöttek, hogy a ördög többé nem zaklatja Jacket, ha távozhat a fáról. Történt aztán azonban, hogy Jack elhunyt, viszont iszákossága miatt nem mehetett a mennybe, és a pokol is zárt kapukkal fogadta, mert az ördög dühös volt rá, a csínytevése miatt, de hogy megszánja Jacket, egy izzó parazsat dobott neki, hogy ne bolyongjon a két világ között a sötétben. Jack egy kivájt takarmányrépába tette a parazsat és ezzel mászkált ezután. Közben a répa tökre cserélődött és a történet is számos variációban felelhető, de minden esetre a töklámpás a halloween-i kellékek egyik legfontosabbja.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply