Épp itt az ideje, hogy neki lássunk a diétás stollen elkészítésének, hiszen a hagyományos cukormentes karácsonyi kalácsot már egy hónappal az ünnepek előtt szokás megsütni, hogy december 24-re az ízek összeérjenek, és a kalács elérje a megfelelő szikkadtságot.
A stollen, a drezdai kalács egy tömény kelt tészta, jó sok aszalt gyümölccsel, mandulával és vastag porcukorréteggel a tetején. Isteni finom, azonban igazi inzulinbomba, ezért készítjük most el diétásan, cukormentesen, egészségesen a stollenünket.
Tudtátok, hogy az eredeti drezdai kalácsot, a stollent 1997 óta eredetvédetté tették, és csakis a drezdai illetve környékbeli pékségek forgalmazhatják? A stollen számos fajtája ismert már, van belőle marcipános, túrós, mákos, boros vagy épp pezsgős, diós. Azonban az eredetinek talán mégis a drezdai stollent nevezik.
Diétás stollen recept
0,5kg szénhidrát csökkentett liszt (vagy tönköly, zabpehely liszt)
2 csapott evőkanál búzasikér
150 g mazsola – 3evőkanál rumba és meleg vízbe áztatva
1 evőkanál vanília aroma
100 gramm cukornak megfelelő természetes édesítő
50 gramm friss élesztő
2 dl tej + 1-2 dl extra
20dkg light margarin
1 tojás
1 csipet só
10dkg mandula
200gramm kandírozott és aszalt gyümölcs (nyírfacukorral kandírozott narancs és citromhéj)
1-1 citrom és narancs reszelt héja
1 kávéskanál fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, negyed kávéskanál őrölt szercsendió
Áztasd be a mazsolát langyos vízbe és a rumba. Melegítsd fel a tejet, törd bele az élesztőt és jó alaposan keverd el, majd futtasd fel az élesztőt – megjegyzem nekem csak szójatej volt itthon éppen, nem tettem bele cukrot sem, és az élesztőt 2 perc után át kellett tennem egy edénybe, mert túl futotta magát, a lényeg, hogy friss élesztőt használj, és akkor biztos a siker.
Közben reszeld le a citrom és narancs héját, majd aprítsd fel a mandulát és a xilittel kandírozott gyümölcsöket.
A felfuttatott élesztőbe üsd bele a tojást, olvaszd meg a margarint, nem kell túl folyósra, csak úgy éppen olvadjon meg. Ezt is add hozzá, illetve keverd bele az édesítőt, a vaníliát és a lereszelt héjakat és a fűszereket. Keverd el alaposan.
A liszthez add hozzá a sót, a búzasikért. Én a legújabb kedvencemet a dia-wellness R koncentrátumot használtam, ami sokkal alkalmasabb kelt tésztákhoz, mint más szénhidrátcsökkentett lisztek tapasztalatom szerint, ráadásul nagyon alacsony a ch és kalória tartalma – fele-fele arányban keverendő sima liszttel, én próbáltam már 80-20%-kal is és az eredmény nagyon jó volt.
Az élesztős keveréket öntsd hozzá a lisztes keverékhez és dagaszd legalább 10 percig, ha nem érzed elég lazának a tésztát, adagolj hozzá langyos tejet. A lisztkeveréktől függ, hogy mennyi extra folyadékot igényel. 10 perc dagasztás után add hozzá a gyümölcsöt, a kinyomkodott mazsolát és a mandulát és jó alaposan gyúrd össze. Takard le és hagyd kelni 90 percig.
Miután megkelt a diétás stollen tedd egy deszkára, gyúrd át még egyszer és hosszúkás formában egy picit nyújtsd meg, majd a kezeddel formázd kenyér formájúra. Én hosszában a közepére belenyomtam a sodrófát, és az egyik szélét bele hajtottam, majd a kezemmel a két szélét picit formáztam úgy, hogy a közepén egy gerincforma maradjon, így szebb lett mikor megsült.
Sütőpapírral bélelt tepsiben keleszd még 10 percig, amíg a sütőt 180 fokra melegíted, majd süsd 45 percig. Mikor kész, még forrón kend meg olvasztott margarinnal és szórd meg darált nyírfacukorral, vagy porédesítővel, de ha szeretnéd, ezt ki is hagyhatod, akkor viszont tegyél az olvasztott margarinba egy pici édesítőt, és így kend meg.
Miután kihűlt csomagold jól be és tedd a kamra legmagasabb polcára karácsonyig, hogy az ízek tökéletes harmóniája és a kalács állaga megfelelő legyen. Azért érdemes egy nagyobb és egy kisebb darabot is készíteni, hogy a család kíváncsiságát is kielégítsük, hiszen a diétás, egészséges stollen frissen is nagyon finom.
Diétás, cukormentes karácsonyi receptek
No Comments