Van nekem ez a nagyon jó kis angol receptes könyv sorozatom, amit mindig elfelejtek használni, de most elő vettem az egyiket, ‘Time for Tea’, mert ők aztán értenek ezekhez a sütikhez, amiket általában téglalap alakú, magas falú kenyérsütő formában sütnek, ezek a loaf-ok, veknik.
A mindennapos csokis, répás, citromos, kávés, banánoson kívül mindenféle ízkombinációt ki lehet próbálni.
Nekem most egy kókuszosra esett a választásom, ami azért is tetszett mert citromos máz van a tetején, és már egy ideje szeretném kipróbálni ezeket a mázakat cukormentesen, mondjuk nyírfacukorral -épp az volt itthon.
Az elkészítési időhöz 15 perc volt írva, a sülési idő nem érdekelt, azt a sütő végzi, én viszont a 1,5 éves Kicsi Fiúnkkal szerettem volna nekilátni egészséges sütit sütni, tehát 15 perc az pont tökéletesnek bizonyult – mert ugye pici gyerekkel ezt hatványozottan kell számolni.
Bence nagyon szeret segíteni nekem, felállítom a székre, és kever önt, kóstol, fogdos – borít és maszatol :D. Neki köszönhetem, hogy a receptben megadott kókusz mennyiség nekünk a duplája lett, mert bele borította, és gyorsan mást is ráborított, de nagyon finom lett, úgyhogy így sütöm legközelebb is. Cukrász lesz ez a gyerek 🙂
Citrommázas kókuszos sütemény – cukormentes, diétás süti
175 gramm ch. csökkentett liszt – 100 gramm dia-wellness süteményliszt koncentrátum + 75 gramm BL55 lisztet használtam
1 tk. dia-wellness enzim mix
175 gramm light margarin – folyékonyra olvasztva
2 tk. sütőpor
170 gramm nyírfacukor, vagy ennek megfelelő édesítő
100 gramm kókuszreszelék
3 tojás
fél citrom leve
A mázhoz
fél citrom leve
por nyírfacukor
A liszteket, enzim-mixet és a sütőport keverd el a kókusszal, add hozzá az édesítőt, a tojásokat, a citrom levét, és a folyékonyra olvasztott margarint. Keverd el jó alaposan. Egy sűrű masszát fogsz kapni, amit ezután egy sütőpapírral bélelt formába öntsd bele. Én magas falú kenyérformát használtam, de bármilyenben jó, csak ha mondjuk nagy tepsivel számolsz és kockákat vágsz, akkor dupla adag kellhet.
Megjegyzem, hogy a receptben 1,5 dl natúr joghurt is fel volt tüntetve, én ezt mikor láttam milyen állagú a tészta, nem tettem bele, és így is omlós, nem száraz, nagyon finom lett. De lisztfüggő, hogy mekkora a rosttartalom és a vízfelvevő képesség, tehát ha túl sűrűnek találod a tésztát, nem áll össze, akkor tegyél hozzá nyugodtan pár kanál alacsony zsírtartalmú joghurtot. Ha nem teszel bele, akkor gyakorlatilag laktózmentes lesz a sütid, és cukormentes, szénhidrát csökkentett, tehát cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, bele számolva a napi szénhidrát fogyasztásba.
180 fokon előmelegített sütőben sütöttem kb. 45 percig, amíg a teteje aranybarna nem lett és a tűpróba is mutatta, hogy megsült a belseje.
Mikor kész lett pár perc után kivettem a formából a sütőpapírral együtt, azt leszedtem róla, és rácson hagytam kihűlni.
Közben a citrom levéhez hozzáadtam annyi nyírfacukrot, hogy egy jó sűrű, de kenhető masszát kapjak. Fantasztikus ez a máz. A nyírfacukornak van egy kellemes hűvös utóíze, és ez a citrommal keverve olyan hideg savanykás ízt ad, hogy bármilyen édes süteményhez el tudnám képzelni. Én porcukor állagú nyírfacukrot használtam, a simát is lehet darálni ilyenre. Legközelebb ígérem lemérem a pontos arányokat, de most csak adagoltam, mert eddig ilyet nem készítettem. A kihűlt cukormentes süti tetejére kentem, megszórtam kókuszreszelékkel, és hagytam megszáradni.
Online táplálkozási és életmód tanácsadás, hogy a fogyás ne szenvedés legyen – válts életmódot Velem
2 Comments
aztaaaa……………….. nyamiiii :)) imádooom
aztaaaa……………….. nyamiiii :))