0
Harmónia

Te is szoktad halogatni a teendőket?

2014. March 14. Friday

naptar-keszitesVan az úgy, hogy elkap a gépszíj, és felhalmozol annyi teendőt, amennyit csak bírsz, megszáll az ihlet, és hirtelen olyan motiválttá válsz, hogy magad sem hiszed. Tapasztalatból mondom, hogy a legnagyobb hiba ilyenkor, amit elkövethetsz, ha nem ragadsz tollat és nem írsz fel mindent, ami eszedbe jut, nem készítesz listát, nem rendszerezel.

Olyan ez, mint a bevásárló lista, otthon felejted, és a boltban csak ácsorogsz pár pillanatig, hogy mit is kellene venni? Majd megpróbálod felidézni, hogy mi is hiányzik a hűtőből, mi az, amit felírtál, jó esetben nagy részét talán meg is veszed és persze mellé még jó pár egyáltalán nem szükséges dolgot is.

Ha nem készítek listát a teendőimről mindig elúszom, vagy éppen nem állok neki a munkának, mert sok mindenre koncentrálnék egyszerre amit nem lehet. A vége ilyenkor az, hogy annyi mindent csinálnék, hogy végül semmit teszek. Hogy te ne ess ebbe a hibába, próbáld ki a nekem már bevált módszereket, alakítsd kedved szerint és fejleszd ki sajátodat.

Lista, lista, lista

Kell egy jó kis filofax- az enyém barna bőrkötéses, a régebbi csajos rózsaszínes jegyzetfüzetem, és pillangós naptáram, most egy komoly filofax váltotta fel, amit férjemtől kaptam. Minden egy helyen. Írj listát folyamatosan. Ha teheted, már előző este szedd ráncba a gondolataidat és ésszerűen tervezd meg a következő napod, vagy a következő hetet, és írd le mit kellene megcsinálni.

Túl hosszú a lista? Szelektálj, vagy válogass. Mi a legfontosabb? Mi az, ami határidős, és már tényleg nagyon-nagyon le kellene adni, kész kellene lenni vele? Ha nem tudsz dönteni, hogy melyikkel kezd, semmi gond, kezd rögtön a legelején, de logikai sorrendet sem árt felállítani. Azt is nézd át van e olyan feldadat amit nyugodtan másra bízhatsz? Hidd el, nem kell mindent a nyakadba venni, ha van rá mód, hogy az apró ügyeket, elintézni valókat más tegye meg helyetted.

pihenes-rendszerezes

Pihenj, kapcsolódj ki
Néha annyi a tenni való, hogy már attól feszültté válok, ha bele gondolok, ezért muszáj pihenőt is beiktatni, néha elég 10 perc, vagy 1 óra, de az sem árt, ha szervezel teljesen szabad estéket, szabad napokat a héten. Amikor már azt érzed, hogy semennyi alvás sem lenne elég, hiába aludtál 7-8 órát mégis leverten ébredsz, energia szinted a reggeli kávé után is a béka feneke alatt van, akkor ne lepődj meg, hogy a listát még nehezebb lesz csökkenteni, nincs mese, pihenni kell, kimerültél.

Saját ritmus

Ne mérd magad másokhoz. Mindenkinek más a ritmusa, azért mert valaki lassabban végzi el ugyanazt a feladatot, mint a másik, az nem jelenti azt, hogy kevesebbet ér. Velem is előfordult sokszor, hogy másokhoz mértem magam, és persze kifogásokat is gyártottam, hogy „de bezzeg neki azért megy jobban, mert..” . Vagy épp azt találgattam nekem vajon milyen gyengeségeim vannak, ami miatt lassabb vagyok egyes dolgokban, kevésbé koncentrált..stb. Végül rá kellett jönnöm, hogy olyan nagyon felesleges másokhoz mérnem magam, hiszen ez az én életem, élhetem úgy hogy folyamatosan megfelelek, stresszelek ezen, és hajtom magam, vagy élvezem a hétköznapokat is és kihozom magamból a maximumot, a saját maximumomat, úgy ahogy én jónak látom. Na persze ezt sem szabad takaróként használni, érdemes egy picit elmerengeni azon, hogy tényleg mindent megteszel az ügy érdekében?

Kezdd el!

Tudod mi a másik legnagyobb baj? A halogatás, ó bizony ez egy művészet, olyan sok kifogás született már a halogatásra. Amikor olyan helyen dolgozol, ami nem éppen a szíved csücske, vagy épp olyan tenni való következik a listán amihez nem füllik a fogad, még nehezebb neki látni, de ha nem kezded el, akkor csak még rosszabb lesz! Vágj bele, ha nem fejezed be az sem baj, de már az is sokkal, de sokkal jobb érzés lesz, hogy elkezdted, és sokszor ennyi elég is, és elkezdenek maguktól pörögni az események. Így van ez a munkában, a sportban, a takarításban is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply