Hoztam nektek egy jó kis ebéd ötletet. A Chilli con carne-t sokszor készítem, mert férjem nagyon szereti, és egész gyorsan el is készül, ráadásul kiadós nagyon. Általában mindig olyan sok marad belőle, hogy egy-két adag landol a fagyasztóban, ami nagyon praktikus, ha gyorsan kellene egy kis ebéd, vagy nincs kedvünk főzni. A csilis babnak számtalan verziója létezik, szokásoktól, népektől, hagyományoktól és ízléstől függően más és más alapanyagok kerülhetnek bele.
A chilli con carne marhahúsból a legfinomabb, de diétásabb verzióját darált csirke, vagy pulykamellből is elkészíthetjük. Én most az eredeti, marha darált húsos receptet hoztam nektek. Nem használok hozzá előre csomagolt csilikonkárne port, így ez biztos, hogy csakis természetes fűszerekben gazdag, ízfokozóktól mentes csili lesz. Íze viszont isteni finom, de legjobb ha már egy nappal előtte elkészíted és hagyod állni hűtőben. Az eredeti csilis bab fűszerezése egyébként nem a bolognaihoz hasonlít, bár sokan még mindig ugyanúgy készítik, csak adnak hozzá babot és kukoricát.
Ami fontos, hogy a csilis bab mellé készített köret legyen szénhidrát szegény, diétás, ha tésztát választasz az legyen ch csökkentett, vagy készíthetsz répapürét, de akár párolt zöldséget is, vagy házi diétás naan kenyeret.
Egészséges ebéd ötlet – Chilli con carne természetes fűszerekkel
olíva olaj, vagy kókuszzsír
2 nagy fej hagyma, vagy 3 kisebb – minél több, annál jobb
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom, 1 paprika apróra vágva
1 nagy konzerv sűrített paradicsom, vagy fél liter paradicsomlé
1 teáskanál erős paprika – pl. erős pista
só, bors, 1 lapos tk.pirospaprika, 1 kávéskanál füstölt paprika, 1-1 teáskanál kakukkfű, majoranna, oregano, fél kávéskanál fahéj fahéj, 1-1 tk koriander, szerecsendió, csili
2 tk. római kömény – ne felejtsd el, ez nem azonos az általánosan köménynek nevezett köménnyel, az íze, illata teljesen más!
1 konzerv vörös bab
fél konzerv kukorica
A hagymákat vágd apróra, és olajon kezd el lepirítani, amikor már üveges, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, paprikát és paradicsomot is, amit csak épp addig piríts, hogy a fokhagyma illatát érezd, majd hozzá is adhatod a darált marhahúst. Csak annyi olajat használj, ami pont elég a hagyma dinszteléshez, mert a marhahús úgy is rengeteg zsírt fog engedni. Magas lángon a darált húst kevergesd addig, amíg a hús “ki nem fehéredik”. Ez után add hozzá a pirospaprikákat és a többi fűszert, keverd el jó alaposan, majd mehet bele a paradicsompüré, és öntsd fel annyi vízzel, vagy paradicsomlével, hogy éppen ellepje a a darált húst. Fedő alatt főzd puhára, de közben időnként kevergesd meg. Én mikor felemelem a fedelét, keverés előtt le szoktam egy kanállal szedni a tetején úszó zsírt, mert sokszor a marhahús nagyon sok zsírt enged és teljesen felesleges hogy ott maradjon rajta, akár le is öntheted. Ha szükséges adj még hozzá paradicsomlevet, vagy egy kicsi ketchupot, és kóstold meg, hogy elég fűszeres-e.
Amikor már majdnem kész akkor a leszűrt babot és kukoricát is hozzáadhatod, hagyd hogy rottyanjon még egyet és már kész is.
Nagyon finom nagy családi ebédekre is a csilis bab, mert viszonylag gyorsan elkészül, az előkészületeket kivéve nagyon jól elfő magában, kiadós, és már előző nap elkészíthető. A téli menüből egyenesen kihagyhatatlan, egy tál erős, vagy közepesen erős csilis bab – igazából annyira készíted erősre amennyire szeretnéd- és már nem is fogsz fázni.
No Comments