0
Karácsony Otthon

Saját készítésű hópelyhek – szaloncukor helyett a karácsonyfára

2014. December 3. Wednesday

hazi-keszitesu-karacsonyfadiszEmlékszem gyerekkoromban, hogy “lopkodtuk” a szaloncukrokat a fáról. Én mindig a kék csomagolásút kerestem, mert az volt a kókuszos, az eredeti konzum szaloncukorért nem voltam oda, de természetesen a papírokat szorgosan gyűjtögettem, mert ugye az gyerekként annyira kellett. Aztán egyszer csak anyukám megelégelte, hogy üres papírok lógtak a fán, vagy ha  épp le is szedtük, akkor meg félig csupasz lett a fa, főleg mikor már 1 hete bent állt a meleg szobában a szép fenyő, és minden szaloncukor szemezgetés után egy kopasz ág vég maradt utánunk.

Így következő évtől kezdve a szaloncukor egy tálban díszelgett az asztalon és a fára saját készítésű hópelyhek kerültek. Emlékszem, rengeteget készítettünk, de csak egyszer kellett megcsinálni, és szerintem még 10 év múlva is ugyanazt használtuk.

A szaloncukor helyettesítő hópelyhek, már-már inkább nagy hógolyók, először szaloncukorként készültek el, még színes fényes papír is került rám majd egyszer csak ezek  lekerültek róla, és így lettek szép, letisztult hópelyhek, amiktől nem lett csiricsáré a fa, bármilyen díszhez jól illik, és nekem sokkal jobban tetszik mint a színes papíros szaloncukrok, amik azután üresen lógnak csak a fán.

A diy karácsonyfadísz elkészítése nagyon egyszerű, és nem kell hozzá sok minden. Amire szükséged lesz az hófehér sütőpapír, cérna, olló, kockacukor.

sajat-keszitesu-karacsonyfadisz

A képen létható módon hajtogasd be a téglalap alakúra vágott fehér sütőpapírt harmonika szerűen. Vékonyan hajtsd, mert úgy lesz szép, de ne aggódj ha nem egyenletes, mikor már a 10-et csinálod, úgyis rájössz, hogy tényleg tök mindegy. Én szoktam azt is csinálni, hogy 2 lapot helyezek egymásra és együtt hajtom. Mindkét szélét hajtogasd meg úgy, hogy maradjon a közepén egy kis üres rész, ahova majd a kockacukor kerül.

szaloncukor-helyett-fara

Mikor ezzel kész vagy, az összehajtogatott harmonikát 2 milliméterenként vagdosd be az üres rész irányába. Ezután tedd bele a kockacukrot a közepébe. Tehetsz kettő vagy 1-et attól függően mekkorát szeretnél, tekerd fel úgy, hogy a két oldalán legyenek a bevágott részek, kösd meg mindkét végét, és az immáron cikkcakkos két végét óvatosan húzkodd meg a kezeddel, hogy a lapocskák külön tudjanak válni.

diy-holabda

Ezeket a hópelyheket 5 éve karácsonykor készítettem, azóta minden karácsony után elcsomagolom a díszekkel együtt és semmi bajuk, nem sárgulnak, nem esnek szét, így tényleg csak egyszer kell rászánni az időt és nem is kell belőle olyan sok. Szerintem 20 darab bőven elég a sok dísz mellé. Én most már nem is szoktam fellógatni őket az ágak végére, hanem a belsőbb ágakra fektetem – na jó, azt szoktam csinálni, hogy mikor felkerült az égősor, akkor messziről neki dobálom a fának, és esik ahova esik 😀 – így olyan havazós hatása van.

Biztos vagyok benne, hogy az idei vintage-es karácsonyfánkon is jól fog mutatni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply