0
Fitnesz

Capoeira aerobik

2011. July 19. Tuesday

A zumba mellett szeretnék bemutatni neked egy másik nem túl hagyományos mozgásformát a capoeira aerobikot.

 

A capoeira aerobik a brazil capoeira küzdősportból jött létre, ami táncos elemekkel van ötvözve. Tehát a küzdősport és a tánc találkozása egy kicsit átformálva.

Maga a capoeira dél-amerikai rabszolgáktól származik, akik szerettek volna egy küzdősportot, de természetesen gazdáik tiltották őket, így táncos elemek mögé rejtve fejlesztették ki ezt a mozgássorozatot, ami már az egész világon elterjedt, sportszerűen űzött mozgásforma lett.

Azzal, hogy az aerobik elemeivel keverték lehetővé tették, hogy bárki kipróbálhassa és élvezze jótékony hatását. Hiszen a capoeira aerobik nem csak jól átmozgat, de kiválóan égeti a zsírt és fejleszti az izomzatot.

Ha azt mondom capoeira aerobik sokaknak az a név ugrik be, hogy Czanik Balázs. Több dvd-je jelent meg és tart is órákat, illetve képez ki oktatókat.

Az alakformálás sokakat érdekel. Szinte mindenki talál magán egy- két olyan területet, amin szeretne változtatni, vagy egyszerűen csak szeretné formában tartani magát. De nem mindenki szereti a futást, a biciklizést, a normál aerobikot és alakformáló edzéseket. Ha valami olyanra vágysz, amitől felpezsdülsz, nem monoton, de meg is dolgoztat, akkor a capoeira aerobikot nem szabad kihagynod.

A küzdősport elemeknek köszönhetően, a sok rúgás, ezáltal ugye lábemelés, és a közben végzet kevés karmunka segít felvinni a pulzust, így ha nem félgőzzel csinálod garantáltak az izzadságcseppek a homlokon, fáradtság a lábban, derékban, és a másnapi izomláz.

Mely területeket mozgat meg? Természetesen az egész testet, de kiváltképp a derék, csípő, has, popsi, comb részt, ami sokunknál kritikus terület. Segít megszüntetni a hátfájást, hiszen olyan szinten mozgatja át a hát és derék izmait, hogy mindenképpen számíthatunk rá, ha rendszeresen csináljuk, az a rész bizony megerősödik. Ennek az az előnye, hogy az izomzat átveszi a gerinctől a tartó szerepet, így csökken a hátfájás. Főként ajánlott az ülő munkát végzőknek.

Ha kezdő vagy több lehetőséged is van, hogy megtanuld ezt a mozgásformát. Vannak capoeira aerobik órák, ahol válaszd a kezdő szintet, hiszen, itt megtanulhatod az alapmozgásokat. A kezdő órák úgy vannak össze állítva, hogy az alaplépéseket tartalmazzák, aki már haladó és szeretne több capoeira elemet tanulni, ők nyugodtan próbálják ki a haladó órákat, ahol bonyolultabb kombinációkkal találkozhatnak.

Azonban ha nem szeretnél közösségben mozogni, vagy nincs a közeledben edző terem, nincs időd eljárni, akkor sincs kifogás, mert ma már több capoeira dvd-t is megtalálsz, amivel könnyű szerrel otthon is izzadhatsz.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply