0
Diéta és Fogyókúra

Savasítás- Lúgosítás

2011. August 22. Monday
Sok helyen olvasni a lúgosító ételekről, a savasítókról, de miért is lett olyan közkedvelt téma?

Sok betegség kiváltó okaként tartják számon a savasodást. Ezt okozhatja a helytelen táplálkozás vagy a stresszes életmód. A savasodás miatt felborul a belső egyensúly, a szervezet bár védekezik, de egy idő után kimerül és ilyenkor betegségek, kórokozók támadják meg szervezetünket.

Mikor beszélünk savas és mikor lúgos állapotról?

1-14 közötti skálán mérjük a sav és lúg egyensúlyt. A 7 az egy semleges állapot. Az e fölötti érték a lúgos állapot az alatta lévő pedig a savas.  Az emberi szervezet az enyhén lúgos állapotot preferálja, így a legtökéletesebben a 7,35-7,45 pH között működik.

A savasodás akkor is érinthet bennünket, amikor nem is gondolunk rá, hiszen nemcsak akkor kell erre a problémára figyelni, ha azt érezzük, hogy túl sok a gyomorsavunk. A savasság mára népbetegség, éppúgy, mint a cukorbetegség, csak erre még kevesebben gondolnak.

Ez a helytelen táplálkozás és életvitel következménye, ami köszönhető annak, hogy túl sok a savbevitel. A gyors-ételek, a tartósítószeres ételek, a finomított termékek, a sok hús és tejtermék mind savasodáshoz vezetnek. Ezzel szemben a bázisbevitel lecsökken, tehát kevés olyan ételt fogyasztunk, ami semleges vagy lúgos hatású. A megváltozott életvitelnek köszönhetően csökken a savkiválasztás. Régen izzadás és légzés következtében jelentős mennyiségű sav ürült. Erre tökéletes a mozgás és a sok folyadékfogyasztás.
Az elsavasodás következtében károsodik az immunrendszer és ennek következtében gombásodás indulhat el a szervezetben (Candida), fertőzéseket kaphatunk el, allergiás reakciók léphetnek fel, vagy fokozódhatnak, daganatok képződhetnek.

A savak egyébként először a vérbe jutnak, majd megkezdődik a semlegesítés. A szervezet, ha egészséges, akkor a vesén kívül a beleken, a tüdőn és a bőrön át is képes a kiválasztásra. A gond csak akkor van, ha nincs kapacitása, hogy az egészet ürítse, és ilyenkor történik a raktározás, hol máshol, mint a kötőszövetben, zsírok formájában.

A túl savasodást a szervezet miközben próbálja legyőzni, elvonja a különböző helyekről a kalciumot, a káliumot, a magnéziumot, és ezek helyettesítésére a zsírt és a koleszterint használja a szervezet, hogy pl az érfalakat rendben tartsa. Persze ez csak időszakos, mivel ennek következtében elzáródhat az érfal és trombózishoz vezethet.  Ez azonban már csak egy végső állomás, hiszen ha magas a koleszterin szint, akkor azt kezeljük, méregtelenítünk, tisztul az érfal, megszűnnek a problémák. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni testünk egyes panaszait, hiszen sokszor az elhízás, az ízületi panaszok, kiütések, allergia, gyomorégés, hajproblémák, mind-mind elő kapui a nagyobb problémáknak, a szívinfarktusnak, az agyvérzésnek, vagy éppen a ráknak.

Ezért fontos, hogy az egyensúlyt helyreállítsuk és fenntartsuk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply