0
Diéta és Fogyókúra

Miért nem fogyok?

2012. February 16. Thursday

Nem is sejted miért nem sikerül elérni az álom alakod? Sokszor olyan apróságokon csúszhat el a diétád, amit nem is gondolsz, viszont tönkre teszed vele egész napi, vagy heti munkádat és csodálkozol, hogy a mérleg nem mutat kevesebbet.

Reggeli elhagyása

Majdnem minden diétázó nő próbálkozott mar lefogyni koplalással. Ez általában úgy kezdődik, hogy nincs reggeli, kevés ebéd, vacsora alig, vagy elhagyjuk. Ez a “diéta” tartható pár napig, majd farkas éhség tör ránk, de a napot ugyanúgy kezdjük, nincs reggeli. Ebédre már nagyon éhes leszel, de még tartod magad, majd ahogy hazaérsz a munkából, magadra rántod a hűtőt. Azok a nők, akik reggel feltankolnak energiával, tehát reggeliznek, sokkal energikusabbak, és nagyobb sikerrel érik el az álom súlyt és sokkal kevesebbel is beérik vacsorára, mivel nincsenek kiéhezve.

Ímmel-ámmal

Azzal, hogy pár napig tartasz egy diétát, majd pár napig visszatérsz a normál étkezésedhez, amivel előtte meghíztál, majd ismét újra kezded, ezzel nem érhetsz el eredményeket. A diéta, az egészséges életmód csakis akkor sikeres, ha folyamatosan, kitartóan csinálod.

Bűnözős napok

Biztosan te is csábultál már el egy-egy sütemény láttán és gondoltad magadban, hogy na, majd holnap ledolgozom. Néha valóban bele fér 1-1 bűnözős nap, de ha pár napja kezdted el a diétád és máris elcsábultál, ne várj csodákat. Ha túl sűrűn tartasz ilyen napokat, azzal tönkre teszed az előtte sikeresen végigvitt napokat, hiszen az étkezés nagyobb mértékben befolyásolja a fogyást mint azt gondolnád.

 

Mozgás tévhitek

Azért mert a 4. emeletről gyalog levitted a szemetet és már a boltba is egyszer lementél, az nem jelenti azt, hogy a mai testmozgás pipa. Tény, hogy jót tesz a séta és a lépcsőzés az erőnlétnek a szív- és érrendszernek, de ettől ne várd, hogy olvadni fognak rólad a kilók. Minimum fél óra intenzív mozgást iktass be a mindennapokba heti 5 alkalommal, amelyek jól megdolgoztatnak, leizzasztanak.

Mértéktartás

Azért, mert valami light vagy egészséges, attól még tartalmazhat sok-sok kalóriát.
A teljes kiőrlésű kenyér egészséges, a rost tartalmának köszönhetően lassabban szívódik fel, később éhezel meg újra, azonban kalória tartalma közel ugyanannyi, mint a fehér társának, tehát nem jelenti azt, hogy ebből kétszer annyit ehetsz. Sőt, pont az lenne a lényeg, hogy mivel jobban telít, így kevesebb is elég belőle. Ugyanez igaz az olajos magvakra, amelyekből egy kis marék egészséges nasinak számít, azonban egy zacskó mar jócskán hizlal.

Azok a bűvös mondatok

Mikor diétázni kezdesz, fel kell készülnöd rá, hogy lesznek olyanok, akik meg próbálnak lebeszélni róla, ki ezért, ki azért, sokan csakis azért, hogy saját magukat nyugtatgassák. Ha te nem érzed jól magad a bőrödben, tudod, hogy jó az, amit csinálsz, akkor engedd el ezeket a mondatokat a füled mellett. Ilyen például az “én már elfogadtam magam, jól érzem így magam a bőrömben, nem akarok megfelelni másoknak”. Ez a mondat azt sugallhatja számodra, hogy gyenge vagy, mert nem vállalod fel saját magad és behódolsz a divatnak, ezt azonban te is tudod, hogy nem igaz, és valószínűleg olyan valaki mondja ezt neked, aki maga is túlsúlyos, de így nem kell tennie érte, hogy ne legyen az.

Amikor a párod hizlal

Igaz, hogy akinek kötelekből vannak az idegen és vasakarattal rendelkezik, nem torpan meg semmitől, azonban igen nehéz tartani úgy egy diétát, ha a párod, akivel együtt éltek folyamatosan hátráltat téged a célok elérésében. Amikor pizzát rendel, nyúz, hogy menjetek fagyizni, mérges, ha edzésre pazarolod az időd, és állandóan piszkál, hogy keveset eszel, vagy csokival kínálgat, úgy igazán nehéz ellen állni és haladni előre.
Ülj le, beszélj vele, mondd el, hogy neked ez fontos, elszánt vagy, de úgy nem megy, ha ő nem segít. Vond be öt is. Cselezd ki, ajánld fel, hogy ha nem hozza haza a chipset, csokit, akkor készítesz neki te magad diétás édességeket.

Üdítők

A cukros üdítőket minden diétázó kerüli, viszont a rostos gyümölcsleveket már kevesen. 1 pohár hozzáadott cukormentes rostos lé egészséges, azonban ennél több már inkább hizlaló. Nézd meg a dobozát, attól, hogy azt írják, cukor mentes attól még tele van gyümölcscukorral, ami ugyanolyan mintha cukorral innád a teát.

A szénsavas üdítőkkel is érdemes vigyázni, mert savasíthatja a szervezetet, és az is gátolhatja a fogyást.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply