0
Diéta és Fogyókúra

Agave szirup – édes örömök a mindennapokban

2011. December 5. Monday
Már évek óta tart a mozgalom, hogy a mesterséges édesítőket természetesre cseréljük, és bár a nagy cégeknek még nem állt érdekében ezen változtatni és sztíviát, nyírfacukrot, vagy éppen agavét használni, a hétköznapokban,otthonunkban megtehetjük, hogy az aspartamot és egyéb, hossz távon a szervezetre káros anyagokat tartalmazó édesítőket lecseréljük.

A sztívia, a nyírfacukor mellett, főként ilyenkor karácsonykor nagyon jól hasznosítható az agave szirup.

Az agavé egy kaktusz növény, Mexikóban honos, de Magyarországon, a botanikus kertekben is felfedezhető, sőt akár otthon is tarthatunk ilyen növényt. A szirupot, a leveleiben található nedvességből készítik.Minél idősebb egy növény, annál több nedvességgel rendelkezik, és átlagosan az érett növényt reggel és este szokták lecsapolni.

Az agavé előnye, hogy glikémiás indexe 30 alatt van, így azalacsony GI értékű élelmiszerek közé sorolható, ennek előnye, hogy lassabbanszívódik fel, ezáltal nem emeli hirtelen az inzulin szintet. Oda figyelésselcukorbetegek is fogyaszthatják.

Szállások télen 75%-kal olcsóbban

A legtöbb természetes édesítőtől azért tér el, mert kalóriatartalma van, és szénhidrát tartalma is, tehát diétázóknak is ajánlott, de bele kell számolni a napi szénhidrát és kalória értékbe.

100gramm kalória tartalma 312 kcal, és szénhidrát tartalma75gramm/100 gramm. Azonban 92 %-ban fruktózt és 8 %-a glükóz, emellett vasat, kalciumot,káliumot, foszfort és magnéziumot is találunk benne, ezeknek a koncentrációjaadja meg a sötétséget.
Körülbelül 40%-kal édesebb, mint a kristálycukor, ígykevesebb is kell belőle, és a felszívódása miatt segíti, hogy ne törjenek ránkfalásrohamok, és ha oda figyeléssel fogyasztjuk, a zsírpárnáktól ismegszabadulhatunk.

Ezt a természetes édesítőszert használhatjuk főzéshez,sütéshez, hideg ételek elkészítéséhez, hiszen szirup lévén nagyon jól oldódik,könnyű vele dolgozni. Színét tekintve a mézre hasonlít, csak folyósabb, és amiaz ízét illeti, szintén a mézhez hasonlítható. Éppen ezért teákba is kiváló. Ahasználói egyedül kávéba nem ajánlják, de ízlés kérdése, érdemes kipróbálni.

Hőre nem bomlik, így az agavé szirup sütés közben megőrzi édes ízét, éssemmilyen utóíz nem párosul mellé. Tökéletes tortákhoz, süteményekhez,kekszekhez, szószokhoz, édességek elkészítéséhez.

A mézhez köthető hasonlóságai miatt a karácsonyi sütés-főzésásza, hiszen a legdiétásabb mézeskalács készíthető segítségével, amirőllegközelebb olvashatsz is (diétás mézeskalács recept itt)

Szállásfoglalás, autóbérlés, repjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply