Ha szereted az almát és a diót, akkor ezt a sütit neked találták ki. A mennyei almás pitén is túl – amit mi nagyon szeretünk,- ott van ez a nagyon finom almás-diós tekercs, koszorú, attól függ, milyen formát készítesz belőle. Nekem a képen alagút formájú van, de azóta készítettem már koszorút is, csak elfelejtettem lefotózni. A tekercs azért született, mert kicsivel kevesebb margarinnal próbálkoztam a tésztánál, így nem lett annyira lágy, amikor koszorú formát próbáltunk hajtani, elkezdett törni. A leírt margarin mennyiséggel viszont könnyen lehet formázni kedved szerint. Anyukámtól kaptam ezt a receptet, és közös sütés eredménye – a képen is épp ő formázza a sütit 🙂 – volt ez a mennyei, de mégsem hizlaló desszert.
Egészséges almás-diós tekercs nem tartalmaz cukrot, és egyéb gyorsan felszívódó szénhidrátokat, köszönhetően a szuper lisztnek, rostban gazdag, gyümölcsös, a dió révén E-vitamin is kerül a szervezetbe, és nem mellesleg nagyon finom. Különösen tetszik, hogy ez nem egy kelt tészta – bár a kelt tésztákért is oda vagyok. Helyette egy nagyon finom linzer tésztával dolgozunk. Szeretem a diétás linzer tésztát, mert olyan sok minden elkészíthető belőle, és sokáig puha marad.
Használj light margarint, így nagyon sok energiát (kalóriát) tudsz megspórolni, plusz laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Diétás almás-diós koszorú receptje
A tészta
20 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum (9gr ch/100gr)
20 dkg Bl55 finomliszt
2 tojás sárgája
270 gramm light margarin
1 csipet só
15 dkg cukornak megfelelő édesítő
1 ek. Vanília aroma
1 csomag sütőpor
1-2 ek. 12%-os tejföl, ha szükséges – lm. ha laktóz érzékeny vagy
Töltelék
Kb. 6-8 alma – mérettől függően
Természetes édesítő és fahéj
fél bögre darált dió
A tésztát gyúrd össze. Ha úgy érzed nem elég puha, nem állt össze jól, akkor adj hozzá egy kis tejfölt. Nekem nem volt rá szükségem, mert elég volt a sok margarin, de liszt függő. Ha másmilyen liszttel dolgozol, akkor lehet szükséged lesz rá. Picit pihentesd a tésztát, ha túl lágy, akkor a hűtőben. Közben a hámozott almákat pucold meg, és reszeld le nagylyukú reszelőn, vagy ha van robot géped azzal is dolgozhatsz. Keverd el egy kávéskanálnyi fahéjjal, és természetes por édesítővel, majd add hozzá a diót. Ízlés szerint természetesen tehetsz bele több fahéjat is, és kóstold meg, hogy elég édes e.
A tésztát vedd 2 felé, és sodord ki vékonyra, ahogy a képen is látod, halmozd az egyik felére a töltelék egy részét, és a közepéig vágd be derelye vágóval. majd jó szorosan tekerd fel, és formázd koszorúra, ha szeretnéd. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg tojássárgájával a tetejét. A maradék tésztával is ugyanígy járj el.
180 fokon előmelegített sütőben süsd arany barnára. Isteni finom, cukormentes tejszínhabbal, vagy vanília fagyival lehet fokozni az élvezeteket.
Online táplálkozási tanácsadás csomag – egészséges életmód egyszerűen
No Comments