0
Egészség

Jó ok a mozgásra

2012. February 26. Sunday

Úgy érzed, nem motivál eléggé, hogy azért járj edzőterembe, vagy azért edz hetente többször, tornázz otthon, fuss, mert fogyni szeretnél pár kilót? Vagy azok táborába tartozol, aki bármit megehet, mégsem hízik, ezért feleslegesnek tartod a mozgást, vagy éppen nem vagy motivált? Íme, néhány ok, amiért érdemes neki állnod napi szinten mozogni.

Kutatók bebizonyították, hogy egy általános, nem megterhelő, de rutinszerű testmozgással több, mint 20 betegség kockázata előzhető meg, közöttük a rák és a szívbetegségek. Igaz, hogy lapos hasat, tónusos izomzatot, kerek feneket, vékony combokat a testmozgás segítségével érhetünk el, de ennél sokkal fontosabb az, hogy a mozgás segíti megelőzni a betegségeket, egy jól megválasztott mozgásforma egészségessé, boldoggá és fitté, energikussá tesz. Nézzük, mi mindent érhetünk el a testmozgással.

Az agy

Norvég tudósok bebizonyították, hogy napi szintű testmozgással elkerülhetjük az időskori demenciát és memória zavart, és megelőzhető a depresszió, hiszen a testmozgás frissen tartja az agynak azt a részét, amely a memóriáért felelős. Így nem csak memória játékokkal tornáztathatod a az agyad, hanem a testmozgás is segít, hogy szellemileg friss maradj.

A mell

Napi negyed óra tempós séta segít csökkenteni a testben az ösztrogén szintet, így akár több mint 20%-kal csökken az esélye a mellráknak. Napi negyed óra sétát mindenki be tud illeszteni az életébe, akár boltba menet vagy hazafelé jövet, vagy csak esti, reggeli séta gyanánt. A lényeg, hogy a normál tempódnál kicsit gyorsabban gyalogolj, hogy megemelkedjen a pulzusod. Idővel azt is észre fogod venni, hogy egyre gyorsabban tudsz menni, és egyre lassabban fáradsz ki, így növelve az állóképességed is.

A csontok

Heti 3 alkalommal végzett 30 perces step aerobik vagy bármilyen olyan mozgásforma, amihez nagyobb erő kifejtése kell, növeli a csontsűrűséget, ezáltal megakadályozva a csontritkulás esélyét. Próbáltad már a power plate edzéseket?

Az étvágy

Gondoltad volna, hogy a mozgás hatással van az étvágyadra? Napi 15 perc sétával elérheted, hogy akár 12%-kal kevésbé kívánod majd a csokit. A mozgás segít stimulálni a grelin nevű hormont, amely az étvágyért felelős és segít növelni a leptin szintet, amely a jóllakottság érzésért felelős.

A szív

Az életünk motorja, a szívünk egészsége mindennél fontosabb. Azt mondják, a testmozgás minimum 4 évvel meghosszabbíthatja az életed. Napi 30 perc aktív testmozgás képes csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát. természetesen fokozatosan kell hozzászoktatnod a szervezeted, és ha már most magas vérnyomással küszködsz, akkor feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal. A testmozgás olyan hatást képes kifejteni a vérnyomásra, mint némelyik gyógyszer, hiszen csökkenti a szisztolés vérnyomást (a perjel előtti érték).

A hasnyálmirigy

A leadott túlsúly és a megnövelt izomzat csökkenti az inzulinrezisztenciát és csökken a kétféle cukorbetegség kialakulásának esélye. 10%-os izomtömeg növekedés 12%-kal csökkenti a diabétesz esélyét.

Emésztés

Heti 3-5 alkalommal végzett 20-60 perces testmozgás segít rendben tartani az emésztést. Elkerülheted a puffadást, székrekedést és normál szinten tartható, gyorsítható az anyagcsere.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply