0
Egészség

Zeller-szárzeller-halványított zeller – A mindennapi egészség

2014. January 4. Saturday

zeller-szarzeller-halvanyitottA zellergumót mindenki ismeri, de vajon szoktál halványított (tévesen sokan halványítónak hívják) zellert, azaz szárzellert fogyasztani? A szárzellert növekedése közben leföldelik, ezzel elfedik a fény elől, így íze nem lesz túl erős, ezért is nevezik halványított zellernek, mivel színe sem lesz erőteljes zöld.

A szárzeller C-vitamin tartalma magas, mindössze 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található, fogyasztása nyersen, így nem kell félnünk, hogy főzés közben a C-vitamin „elveszik”. Levesekbe is tökéletes, a gyerekek is jobban kedvelik, mivel kevésbé erőteljes az íze, mint a gumónak. Jómagam is ezt használom a levesekbe.

Mi mindenre jó a zellerszár?

Magas C-vitamin tartalmú.

Ásványi anyagokban is gazdag, foszfor és mész tartalma kiemelendő.

Idegerősítő hatású, mivel B vitaminban gazdag.

Rost dús, segíti az emésztést.

Méregtelenítő hatású.

Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal.

Hogyan fogyasszuk a szárzellert?

zeller-egeszsegA szárzeller, épp úgy, mint gumós változata nagyon finom levesekben, akár krémlevest is készíthetünk belőle, ez esetben mindenképpen figyeljünk rá, hogy zsengét válasszunk. Szerintem inkább a hagyományos zöldséglevesekben finom, krémlevesnél hiába turmixolom botmixerrel, mégis sokszor szálas marad.

A szárzeller alacsony kalóriatartalmának köszönhetően nagyon jó diétás étel, dúsíthatjuk vele fogásainkat, vagy fogyaszthatjuk önmagában is. Nagyon finom vékonyra szeletelve salátákban, ropogós, és ízletes. Zöldséglevesekbe is tökéletes, vagy előételnek, nasinak is kiváló, ha készítesz egy finom avokádókrémet, vagy bármilyen más egészséges mártogatóst mellé.

Zöldségprés segítségével, levével nagyon jól méregteleníthetsz, ami fontos mindenki számára, nem csak fogyókúrázóknak. A zeller segít megszabadulni a felesleges méreganyagoktól, salakanyagoktól, ezzel elkerülheted a betegséget és a fránya narancsbőrt is.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Zeller saláta olcsón 2014. January 7. Tuesday at 13:03

    […] Miért egészséges a szárzeller? […]

  • Leave a Reply