0
Fitnesz

Miért hagyod abba a futást? – a 3 leggyakoribb hiba

2012. April 18. Wednesday

Túl gyors, túl hosszú

A legtöbb kezdő futó első körben túl nagy távokat tűz ki maga elé és túl gyorsan próbál futni. Ne hasonlítsd magad azokhoz, akiket nap, mint nap látsz futni az utcán. Ők is ugyanígy kezdték. De te is elérheted azt, amit ők. Lehet, hogy most el sem tudod képzelni, de te is le tudsz futni 5-10 km-t megállás nélkül, csak nem mindegy hogyan kezdesz hozzá. Maradj reális és ne a haladó programmal kezdj, hanem a kezdővel. Ha nem bírsz futni 2 percnél többet, az nem azt jelenti, hogy neked ez nem megy, csak a tested, a fizikumod még nem bírja. Ha nem bírod, állj meg és sétálj egy kicsit, de ne állj le teljesen, ne add fel, 1 perc után megint fuss1-2 percet és így tovább 20 percig. Ha teljesíted a 20 percet, úgy el leszel fáradva mintha 1 órát edzettél volna, és jót tesz a lelkednek. Ne próbáld meg ugyanezt másnap, hagyj 1-2 nap pihenőt a lábaidnak és a testednek.

Bemelegítés, nyújtás, az nekem nem kell

Úgy gondolod, hogy a lassú kocogáshoz, azokhoz a pár percekhez nem szükséges a bemelegítés?

Dehogynem. A legtöbben pont azért adják fel a futást, mert hamar lesérülnek, elkezd fájni a térdük, bokájuk, talpuk. Először is, bár a futás ingyen van egy jó cipő elengedhetetlen, hogy óvd az ízületeidet.

Majd minden edzés előtt melegíts be, és ne futással, hanem 1-2 perc sétával kezdj, a végén levezetésképp sétálj, és 5-10 percet nyújts.

Figyelj a futótechnikára is, ha kell, nézz meg videókat róla. Nem szégyen, futni mindenki tud, jól futni tanulni kell. Nem mindegy a kéztartás, nem mindegy, hogy emeled a lábaid. Nem kell szökellni, mint bambi, vagy mint a Baywatch lányok, ettől csak a térdeid készülnek ki.

Legyenek céljaid

Ha úgy kezdesz hozzá a futásnak, hogy futni szeretnék, akkor a lelkesedésed hamar elmúlik, és esetleg inkább más elfoglaltságot választasz. Azonban ha vannak terveid, rövid és hosszú távú egyaránt, akkor azért könnyebb tenni. Nem lesz mindig könnyű, amikor nem lesz kedved neki indulni, vagy fáradtnak érzed magad, de ha már csinálod, akkor elfelejted a gondod és mindig csak ez jusson eszedbe, öltözz fel gépiesen, melegíts, és indulj neki. Teljesen kezdő futónak tökéletes terv, ha 6-8 hét elteltével futni szeretne egyben 5 km-t. A másik gond általában a túl elrugaszkodott tervek. Ha 3 hónap múlva maratont szeretnél futni, akkor már rég későn álltál neki az alapozásnak. ha már le tudsz futni 10-15-20 km-eket, akkor elég pár hónap felkészülés a 42 km-es futáshoz, ha még csak most kezded és a méterekkel is problémád van, akkor inkább tűzz ki reálisabb célokat magad elé.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Júlia 2014. February 19. Wednesday at 17:25

    Kedves Györgyi! Jelenleg 4,5 km-t futok 30 perc alatt, körülbelül egy hónapja. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen időközönként érdemes emelni és mennyit a távon a futás során? Válaszát előre is köszönöm!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. February 27. Thursday at 10:33

      Kedves Júlia! 1 héten hányszor szokott futni? Azt szokták mondani, hogy hetente 10%-ot nyugodtan lehet emelni a távon. Persze, így egy idő után kifutnánk a világból, így lehet játszani is az intenzitással, pl. ugyanannyi ideig futni, de gyorsabban, néha hosszabbakat lassan, néha rövidet gyorsabban, csak hogy ne legyen monoton és ne szokja meg a szervezet.

    Leave a Reply