0
Otthon

Mosás 1×1 – kíméljük környezetünket és pénztárcánkat

2012. April 17. Tuesday

Akár egyedül akár párban, családdal, a mosás életed része, ha csak nem viszed ruháidat tisztítóba, így nem árt, ha tudsz néhány praktikát, trükköt, mellyel egyszerűbben tisztíthatod ruháidat, óvhatod a pénztárcád, és a környezeted sem szennyezed.

Mosószer

A mosódió fán terem, egy természetes anyag, mely vízzel érintkezve felhabzik és tisztítja a ruhát akárcsak egy mosószappan, azonban allergiát okozó és környezetszennyező anyagot nem tartalmaz. Választhatsz mosószódát is és a piacon kaphatók már olyan mosószerek is, melynél különös figyelmet fordítottak az összetevőkre, hogy ezzel is védjék a környezetet. A jól megválasztott mosószer, környezetet kímélő vízlágyítót is tartalmaz, így nem kell félnünk, hogy elvízkövesednek a fűtőszálak, a dob és hívhatjuk a szerelőt. Ha mégis ettől tartanál, évente 2-szer mosd át ecetes vízzel a géped.

Mosógép

Új mosógép vásárlásánál figyeljünk oda a mosógép energiafogyasztására. Az energiafogyasztást A- G-ig osztályozzák, a G legnagyobb energianyelő, míg az A osztály eszi a legkevesebb energiát, azonban az A kategórián belül is találhatunk A+, A++ vagy A +++ jelzésűt, minél több a pluszjel annál takarékosabb a mosógép. Lehet, hogy ezek a masinák drágábbak, de hosszú távon megtérül a befektetés.

Ruhák

Válogassuk szét a ruháinkat. A fehéret és a színeset mindig külön mossuk, ezzel elkerülhető, hogy a szép fehér ruháink beszürküljenek, és e miatt egy újra kelljen mosni őket, vagy éppen megválni a kedvelt ruhadaraboktól. Figyeljünk a színes ruhákra is, hogy nem fognak e. Ami fog azt inkább mossuk ki kézzel. De elő fordulhat, hogy a ruha csak az első mosások alkalmával ereszti a színét, utána már mehet a gépbe.

Megfelelő hőfok

A kevésbé szennyezett ruhák 40 fokon is tökéletesen megtisztulnak, felesleges a 60 fokos programot használni, ezzel is áramot spórolhatsz, hiszen nem kell olyan melegre fűteni a vizet. A mosás hatékonysága érdekében áztasd be előre a szennyezettebb ruhákat, vagy használj előmosó spray-t. Ezen kívül a ruháknak sem mindegy mekkora hőnek vannak kitéve, nem véletlen a jelzés a ruhák belsejében mi az a maximális hőfok, amit az anyag elbír.

Használd a technika adta lehetőségeket

Ha már megvásároltad kedvenc, szinte beszélni tudó (van, amelyik már beszél is) gépedet, akkor használd is ki. Az új gépeken szabályozható a hőfok, a centrifuga, rengeteg program és lehetőség rejlik benne, olvasd át alaposan a tájékoztatót, amit a gépedhez kaptál, nem fogod megbánni.

Érdemes megvárni, amíg összegyűlik egy teljes töltetnyi ruha, de sose töltsd túl a mosógépet, mert akkor csökken a mosás hatásfoka, ha mégis kevesebb ruhát mosol, akkor válaszd a fél töltet programot.

Teregetés

Ha van udvarod, nyáron a nagy melegben használd a centrifuga stopot, azaz ne centrizd a ruhákat, kint úgyis gyorsan lecsöpögnek, megszáradnak. Teregetésnél rázd ki jól, teregess szépen és akár a vasalást is elhagyhatod. Válassz olyan ruhaszárítót, amin a ruhák kényelmesen elférnek, nem kell őket zsúfolva teregetni. Ha napon szárítasz, ne felejtsd el kifordítani a ruhákat, és mosás előtt ellenőrizni a zsebeket, nincs is annál bosszantóbb, mint mikor az összes fekete ruha papírzsepi morzsáktól díszeleg.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply