0
Egészség

Rost az egészségért

2012. April 10. Tuesday

Te is feleslegesnek tartod a rostokat, hiszen egy részük úgysem emészthető, akkor meg minek ennéd?

A lakosság átlagos rost fogyasztása 10-15 gramm naponta, ennek azonban a dupláját kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk egészséges működését fenntartsuk.  A rostoknak 2 típusa van, a vízben oldódó rost és a vízben nem oldódó rost.

A rostok vizet vesznek fel, így megduzzadnak, ezáltal teltség érzetet okoznak.
Növelik a bélperisztaltikát, így megakadályozzák a székrekedést, csökkentve ezzel a méreganyagok felszívódását. Fontos azonban a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hiszen ha nem juttatunk elegendő folyadékot a szervezetünkbe, a rostok a bélből veszik fel, tehát ellenkező hatást érünk el, mivel ennek székrekedés a következménye.

Segítség a cukorbetegeknek és diétázóknak is, lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Mivel képesek megakadályozni egyes anyagok felszívódását, emiatt csökkentik a koleszterinszintet, és szerepe van a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A vízben oldódó rostok megkötik a cukrot, lassul a cukorfelszívódás, tehát csökken az inzulinigény, így kiváló cukorbetegeknek és diétázóknak. Megkötik a koleszterin egy részét. Fontos szerepet kap az érelmeszesedés illetve a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.

A vízben nem oldódó rostok lassítják a gyomorürülést, így tovább tartják fenn a teltség érzetet, hiszen a gyomorba kerülve megduzzadnak, hamarabb érhetjük el a jóllakottság érzést.

Miben találhatóak a rostok? Zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben. Nem véletlen, hogy mindenki arra sarkall minket, hogy együnk többet ezekből a dolgokból.

Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára, hiszen a rost nem válogat, így képes megkötni fontos tápanyagokat és csökkenteni felszívódásukat, mint például a kalcium, vas, magnézium és számos vitamin.

Rostbevitelünket növelhetjük, ha megfelelő kenyeret választunk reggelire, sok zöldséggel fogyasztjuk, vagy zabpelyhet reggelizünk (nem cukrozott, ízesített változatot) vagy zabkorpát, búzakorpát teszünk joghurtunkba.  A főétkezésnél sok zöldséget fogyasszunk, főzelékeket. Napközben délelőtt és kora délután gyümölcsöt együnk. Mindemellett pedig sok-sok folyadékot fogyasszunk. Ne feledjük a napi egészséges rost mennyiség 35-40 gramm!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply