0
Diéta és Fogyókúra

Csicsóka – egészséges krumpli a javából

2012. August 2. Thursday

A csicsókával, évekkel ezelőtt, akkor találkoztam először, amikor egy tökéletes köret után kutakodtam, amivel lehet helyettesíteni a krumplit. Diétás, egészséges táplálkozás során igyekszünk kerülni a túlzott krumpli fogyasztást, ezért nagyon jó megoldás a sült, párolt nyers zöldségek fogyasztása, de marad sok-sok étel, amihez krumpli kell, mint például a krumplis pogácsa, szilvás gombóc. Na de krumplival, liszttel, prézlibe forgatva cukros fahéjjal, durva kalória bomba.

Azt gondolnád, hogy az csicsóka hizlaló, sőt mi több rosszabb, mint a krumpli, hiszen édes. A különlegessége az, hogy ez nem így van.
A csicsóka (nem összekeverendő az édesburgonyával) kalória tartalma harmada a burgonyáénak, rosttartalma pedig 5-6szorosa, aminek köszönhetően gyorsan telít és megakadályozza a szénhidrátok gyors felszívódását. Vitamintartalma mellett fontos megemlíteni az inulin nevű rostot, ami egy vízben oldódó rostanyag. Az inulin tartalma miatt használják gyermekkori étel allergia kikezelésére, szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, rákterápiák során, illetve cukorbetegség és elhízás esetén.

Az inulin nem emeli meg a vér cukorszintjét, sőt, segít beállítani azt. Gyakorlatilag a szervezet az inulint nem tudja lebontani, maximum a vastagbélben használódik fel valamelyest, így inkább, mint ballasztanyag jöhet szóba.

Maga a növény egyébként szinte kiirthatatlan, igénytelen, Magyarországon mégsem túl elterjedt. Az az érdekes, hogy a világ egyes elegáns éttermeiben például homár mellé szolgálják fel.
Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is szeretné egészségesebbé, változatosabbá tenni táplálkozását, szeretne megszabadulni a makacs kilóktól, vagy csak kipróbálna új ízeket. Ennek az egyszerű növénynek, a csicsókának köszönhetően az egészséges fogyás is más színbe kerül, és tökéletes azoknak is, akik a szénhidrátcsökkentett táplálkozás mellett tették le a voksukat.

 

Próbáld ki a csicsókából készült diétás krumplis pogácsát és a diétás szilvás gombócot is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply