0
Egészség

Levendula, a legszebb lila gyógynövény

2014. September 12. Friday

Nagyon-nagyon szeretem a levendulát. Az illatát, a színét, a kinézetét, sőt azt mondanám még az ízét is. Leginkább dekorációként vonzó számomra, ezért szoktam minden évben begyűjteni egy-két csokorral, ha van rá lehetőségem, de imádom nézegetni a levendulamezőkről készített képeket, hiszen ilyet még élőben sosem láttam. Fele királyságomat adnám, hogy egyszer végig sétáljak egy ilyen mezőn, csodálatos lehet.

Nem mellesleg a molyok ellen apró hímzett zsákocskákban is tárolunk zúzott levendulát, és pannonhalmi levendulaolajunk is van itthon.

levendula-hatasa

Fantasztikus, hogy már a rómaiak körében is az egyik legkedveltebb szépségápolási termék volt, szappant készítette belőle, fürdővízbe szórták, vagy éppen illatosították szobáikat. Ha hiszel a babonákban, akkor a levendulával az ártó szellemeket is távol tarthatod.

Rákerestem a levendula gyógyhatásaira, ha már ennyire szeretem, itt az ideje, hogy mindent megtudjak róla, mert eléggé leragadtam a molyok ellen és a nyugtatásra jó kombinációnál.

Te tudtad, hogy a levendula ennyi mindenre jó, és szoktad használni a természetes erejét? Írd meg kommentben, ha igen, tényleg nagyon érdekel!

Levendula gyógyhatása

levendula-gyogyhatasaLevendula nyugtat és altat – aromaterápiaként alkalmazva idegnyugtató, feszültségoldó a levendula, jó a depresszió ellen, és segíti az elalvást, megszünteti az alvásproblémákat.

Levendula megbetegedések kezelésére – fertőtlent, gyulladáscsökkentő, tisztítja a légutakat.

Levendula az izmok őre – akár reumás fájdalomról, vagy izomgyulladásról van szó, a levendulás masszázs segíti enyhíteni a panaszokat.

Levendula külsőleg – pattanásokat, pikkelysömört, és ekcémát kezelhetünk vele. Tökéletes a korpás vagy épp a zsíros haj kezelésére. Rovarcsípések okozta tüneteket is enyhíthetjük vele.

Levendula teaként – vagy cseppek formájában fogyasztva erősíti az immunrendszert, nyugtat, miközben felfrissít, segíti a pihentető alvást, és oldja a szélgörcsöket, bélfertőtlenítő hatású.

Szeretem a gyógynövényeket, és olyan jó, hogy a levendula is nem csak szép, és az otthonunk díszeként lehet jelen, de mindemellett a népi gyógyászat is használja, és mint gyógynövény, orvosolhatunk vele természetes úton megbetegedéseket.

Főzéshez használtátok már? A levendulás süti nagyon különleges, és most van itthon egy kis üveg levendula likőröm, amit a Provence régióból származó francia-magyar barátainktól kaptunk. Azt hiszem, ki kell próbálnom.

levendula-gyogyit

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply