0
Egészség

Vaj kontra margarin

2012. September 27. Thursday

Évek óta tartó vita övezi a vaj kontra margarin kérdést. Egyesek szerint a vaj az egészséges, míg mások a margarint részesítik előnyben.

Mit tudunk a vajról?

A vaj az egyik legrégebbi tejtermék és gyakorlatilag tejzsírból készítik. Minél zsírosabb, annál jobb, úgy tartják. A márkázott vajként emlegetett vaj 80%-a zsír, míg a teavajban 70% körüli, a vajkrémekben 40% a zsírtartalom.  A vaj nagyon gyorsan avasodik, ezért sózással szokták tartósítani, és a legjobb számára a hűtés, így fagyasztva akár fél évig is eláll. A vajban található A-, D- és E-vitamin említésre méltó, melyek zsírban oldódó vitaminok. Azonban a vaj állati eredetű zsiradék, ezért nagyrészt telitett zsírsavakat tartalmaz. Az egészségre jótékony hatással levő telítetlen, főként a többszörösen telítetlen zsírsavakat nagyon kis mennyiségben tartalmaz.

Mit tudunk a margarinról?

A margarin egy növényi eredetű zsiradék, mely nagyobbrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A margarin gyártás során a problémát a hidrogénezés adhatja, ugyanis a hidrogénezés során transz zsírsavak keletkeztek, melyeknek szintén koleszterinemelő hatásuk van épp úgy, mint a telített zsírsavaknak. Transzzsírsav fogyasztásnak az energiaszükséglet maximum 1%-át szabad adnia. Ezt a problémát azonban hamar felismerték, így a legtöbb cég már új, korszerű technológiát használ a margarin elkészítéséhez, melynek folyamatai között nem található meg a hidrogénezés, és nem használnak hidrogénezetett olajokat.

Margarin kontra vaj.

Ha csupán az összetevőket nézzük, a vaj számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz, és előállításnak köszönhetően természetes zsiradéknak mondható. Azonban telített zsírsav tartalma miatt szív és érrendszeri betegségekkel küzdőknek kifejezetten nem ajánlott, hiszen a telített zsírsavak nagymértékben hozzájárulnak a koleszterin szint (ezen belül is a rossz koleszterin szint) emelkedéséhez, melynek következtében érszűkület alakulhat ki. Magas zsírtartalma miatt fogyókúrázóknak sem ajánlott, főként sütésnél, hiszen bármilyen étel, ami vajjal készül magas energia tartalmú lesz. Mértékkel való fogyasztása beilleszthető egy egészséges táplálkozásba.

A margarinok nagy része már nem tartalmaz traszzsírsavakat, vagy nagyon kis mennyiségben, aminek nincs egészségkárosító hatása, viszont főként telítetlen zsírsavakból áll, így egészségmegőrző hatású, hiszen segít elkerülni az érszűkületet. A transzzsírsav tartalmat minden esetben ellenőrizzük a margarinos doboz hátulján, ha nincs feltüntetve, akkor elő fordulhat, hogy magas a taranszzsírtartalma, azonban a legtöbb cég már nem alkalmazza a hidrogénezést. A vitaminnal dúsított margarinok kis mértékben tartalmaznak vitamint, így aki csak ezért választja, inkább szerezzen be egy jó minőségű, természetes táplálék kiegészítőt. A margarinokból számos csökkentett zsírtartalmú kapható, melyek beilleszthetők fogyókúrázók, diétázók étrendjébe, és az egészséges táplálkozás keretein belül is fogyasztható mértékkel.

Ha igazán természetes alapanyagra vágysz, válaszd a hidegen sajtolt olíva olajat vagy próbálja ki a margarin, vaj fogyasztás elhagyását, hiszen a szendvics a nélkül is finom lehet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply