0
Egészség

Fiatalodj belülről kifelé – 4 dolog ami gyorsítja az öregedést

2014. May 26. Monday

GirlMi kell ahhoz, hogy egészséges maradj, és ne csak kívülről, de belülről is fiatal maradhass? Miért fontos az egészséges táplálkozás?

Mostanában megfigyeltem jó pár emberen –nők-, akiket csak látásból ismerek a mindennapokból, hogy egyik napról a másikra „megöregedtek”, hirtelen és látványosan.. A reggeli járaton egy lengyel „hölggyel” szoktam együtt utazni, mindig illatfelhőbe burkolva, feszes cuccockban, tűsarkúban libben végig a buszon. Mostanában nem „találkoztunk” mert én más időpontban mentem a városba, de 1-2 hete ismét a régi kerékvágás, kinyílik az ajtó, tűsarok koppan, és láss csodát, ugyanaz a pár hónapja fiatalos hölgy mintha 5 évet öregedett volna. Drasztikus a változás az arcán. Nem ismerem, így nem mondhatom, hogy ez azért van, mert….de egyre többször látom, hogy nőknél egy bizonyos életkor felett már nem elég a megszokott odafigyelés, megelőzés, a pici szemránckrém, arcápoló, folyadék. Eljön egy bizonyos kor, ami felett már nincs pardon, hogy rajtad maradt az esti smink, fűszereset ettél, nem mozogtál eleget, dohányzol, össze-vissza eszel. Sok minden állhat a háttérben, tudjuk, hogy óvakodni kell a stressztől, az alváshiánytól, a túlzott napozástól, az egyéb környezetei hatásoktól, hogy fiatalok maradhassunk, ne csak kívül, de belől is.

Online táplálkozási tanácsadás – egészséges étrendkészítés

Az egy kérdés, hogy az öregedés jelei, a ráncok, a beszürkült bőr olyan hirtelen üti fel a fejét, de e mellett fizikailag is megsínyli a szervezet, ha nem figyelünk oda.

Azon gondolkoztam, hogy a jó öreg mantrázott „sok folyadék, arcápolás, testmozgás” hármason kívül mik azok a „rejtett” okok, amikkel könnyen visszafordíthatóak a folyamatok és akár hetek alatt újra fiatalos lehet a külső?

Egészséges bélrendszer

egeszseges-taplalkozasLehet, furcsának tűnik, de az egészséges bélrendszer nagyon fontos a test fiatalon és egészségesen tartásához. A bélrendszer egy előszoba, itt történik az emésztés nagy része, innen szívódnak fel az értékes tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, és a toxikus anyagok ürülnek. Ha a bélrendszereddel valami nincs rendben az számos betegség táptalaja lehet. Egy egyszerű teszttel utána járhatsz, hogy vajon elég gyors az emésztésed? Gyógyszertárban szerezz be egy kis széntablettát és 2 órával étkezés előtt vegyél be 10 grammot belőle. Jegyezd fel pontosan mikor vetted be, majd vizsgáld a „végeredményt”, amikor a székleted fekete lesz, akkor ürült ki a szervezetedből, ennyi időre volt szüksége. Az ideális 12-24 óra lenne, ha ennél gyorsabb a folyamat, akkor a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni a bélrendszeredből, könnyen vitaminhiány léphet fel, ha ennél lassabb, akkor viszont a toxikus anyagok nem ürülnek elég gyorsan és ez súlyos betegségeket is okozhat.

Gyulladás

A gyulladás egy természetes válasz a sérülésekre, betegségekre, fertőzésekre, allergiára, a szervezet részéről, az immunrendszerűnk így válaszol az esetleges „támadásokra”, ezzel nincs is probléma, jó esetben a védekező rendszerünk szuperül működik, elhárul a veszély, és a szervezet ismét gyulladás mentessé, egészségessé válik. Azonban ahogy elmúlnak a 20-as, 30-as, 40-es évek, a szervezetben kialakulhat egyfajta lappangó gyulladás, amit bár nem észlelsz túlságosan, mégis ott van, és ez leterheli a szervezeted, és az egyensúly felborul, fertőzések alakulhatnak ki, megsínylik a szövetek – öregedő bőr, ráncok, beszürkülés, hajhullás- súlyos esetben autoimmun betegséget is okozhatnak. Az ételekben lévő adalékanyagok, a háztartási kemikáliák, és a stressz is előidézhet gyulladást. Ezek a lappangó gyulladások közvetlen okai lehetnek, ha csak a kinézetnél maradunk, a ráncoknak, az izomvesztésnek, de okozhatnak cukorbetegséget, köszvényt, IBS-t vagy akár rákot, stroke-ot is.

Oxidáció – Szabadgyök kontra antioxidáns

Az oxigén felvétel egy éltető folyamat, de éppúgy, ahogy az alma megbarnul, ha bele harapunk és ott hagyjuk, az oxigén ugyanígy károsítja a szervezetet is, és a sejtek ahogy sérülnek a bőr veszít rugalmasságából, ráncosodás kezdődik, csökken az izomtömeg, és energikusságunk eltűnik. Az oxigén nagyon reaktív anyag és bármi is történjen, a folyamat vége az lesz, hogy szabadgyökök alakulnak ki, amik károsítják a sejteket. A szabadgyökök ellen, az antioxidánsokkal védekezhetsz, napi szintű fogyasztásuk kötelező.

Savasodás – savas- lúgos ételek

A szervezetünk 7,2-7,4-es pH értéken működik tökéletesen, jobban kedveli az inkább lúgos, mint inkább savas közeget. A megfelelő egyensúllyal a tested, fizikumod rendben van, energikusnak érzed magad, egészséges a bőr, a haj, a szem fényes, az izomrendszer rendben van és nincsenek koordinációs zavarok. Azonban ha a szervezet elsavasodik és felborul az egyensúly, gyorsabban ráncosodunk, száraz és repedezett lesz a bőr, hullik a haj, és a savasság leküzdéséhez szükséges kalciumot és magnéziumot a szervezeted elvonja, ahonnan lehet, általában a csontokból, így csontritkulást is okozhat.

Elárulom, hogy mindegyik problémára megoldás az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód kialakítása. Itt nem az alakról van szó, az idomokról, hanem az egészség megőrzéséről.

Sok mindenre kell figyelni, tudom, de valójában, ha átrágod magad a dolgokon, vagy kérsz online táplálkozási tanácsadást, akkor egyszerűen, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással tökéletes egyensúlyt tudsz teremteni. A mellett, hogy megőrzöd az egészséged, energikusságod – valljuk be, ez nagyon fontos, ki szeret felkelni minden reggel hulla fáradtan???- is megmarad, és nem fogsz úgy járni, mint a lengyel hölgy a buszon.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply