0
Egészség

Medvehagyma – a tavaszi jótevő

2014. June 6. Friday

medvehagyma-levesNagyon szeretünk kirándulni, szeretjük a természetet, így múlt hétvégén is elmentünk sétálni egy nagyot egy kellemes kis erdős, tavas részre. Az elmentünk sétálni kicsit erős kifejezés, mert több mint 300km-t utaztunk, de megérte. A Gill-tó melletti részen sétálgatva nem hittem a szememnek, azt hittem, hogy tévedek, tudjátok mit találtunk? Egy halom medvehagymát, amerre a szem ellátott mindenhol medvehagyma ékeskedett. Már elnyíltak, de érezni lehetett az enyhe hagyma illatot a levegőben, így szedtünk is magunknak magot. Ezek olyan pillanatok az életben, mikor az emlékek, és a honvágy édeskésen keveredik a lélekben, és valami fantasztikus élményt hoz létre. Amikor ott állsz egy csodaszép tavas, szigetes, erdős részen, közel az Atlanti- óceán, és mégis annak örülsz a legjobban, hogy medvehagymát szorongatsz a kezedben. Még sosem találtunk medvehagymát Írországban – nem egyedi eset gondolom volt, aki sóskát szedett. Meglepődve tapasztaltam, hogy férjem nem is nagyon ismerte eddig a medvehagymát, így ezt a bejegyzést ő ihlette, hiszen ez az egyszerű kis növény olyan fantasztikus, és ráadásul szép pillanatokat okozott nekünk, lehet más is kedvet kap egy kis medvehagyma vadászatra.

Erre azonban várni kell jó sokat, mert épp véget ért a szezonja. A gyógynövénynek számító medvehagymának április-májusban van a szedési időszaka. Tudtátok, hogy a tömeges szedés miatt több országban védett növénynek számít? Amit ajánlanak, hogy egyetlen tőről egyszerre csak 1 levelet szedj le, így hetekig gyűjthető a levél ugyanarról a tőről. A gumóját szeptember-októberben gyűjtik, de ezt főként gyógyászati célra. Azt megjegyezném, hogy nem összekeverendő a medvehagyma levele a gyöngyvirágéval és egyéb mérgező levelű növényekével. Ha nem vagy benne biztos, hogy mit szedtél le, akkor mutasd meg egy hozzáértőnek, vagy inkább ne fogyaszd el. A legnagyobb különbség a többivel szemben, hogy érezhetően hagyma illatú és ízű a levele.

medvehagyma-egeszsegA vadfokhagymaként is emlegetett aljnövényzetet bükkös erdőkben érdemes keresni, de minden árnyékos helyet kedvel.

A medvehagyma a mellett hogy finom, még egészséges is, nem véletlen, hogy elkezdték árulni a bioboltokban, zöldségeseknél is, de ha szedsz magot, te is elültetheted akár az erkélyen ládába is, és jövőre lesz medvehagymád. Nem mellesleg a virága is aranyos, így a kert végében is jól mutathat a fák alatt.

A medvehagyma éppúgy, mint a fokhagyma jó hatással van az emésztésre, étvágyserkentő, fertőtlenítő hatású, vérnyomás csökkentő, és lassítja a koleszterin lerakódását. Az immunrendszert is tökéletesen támogatja magas C-vitamin tartalmával, és ha véletlenül fájna a torkod, akkor is nyugodtan alkalmazhatod, mert felső légúti megbetegedések kezelésére is ajánlják a természetgyógyászok. Mindemellett a méregtelenítést is segíti, aki nagyvárosban él még nagyobb hasznát veszi, mert segíti a szervezetet ólom mentesíteni.  Vértisztító hatása mellett a fejfájást, szédülést és az émelygést is enyhíti, sőt a vesék mellett a húgyhólyagot is tisztítja. Nőknél a változókorban segít, pároknál a vágykeltésben, mindenki másnap a gasztronómiai élményt gazdagítja. Viszont véralvadásgátlót szedőknek fogyasztása nem ajánlott!

medvehagymaHa külsőleg alkalmaznád gombás fertőzésekre, előtte mindenképpen teszteld egy kis felületen, mert irritációt okozhat.

A medvehagymát teheted salátába, szendvicskrémekbe, vagy főzhetsz egy finom medvehagyma krémlevest is. Bármilyen krumplis ételhez nagyon finom és még medvehagymás pesto is készíthető belőle egy adag parmezán sajt, olíva olaj hozzáadásával. Frissen a legjobb, de tartósíthatod is sózva, olajban, vagy adagonként lefagyasztva, de így már veszít az értékes tápanyagtartalmából.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply