0
Otthon Takarítás

Takarítás stresszmentesen 2. rész – fentről le

2014. November 27. Thursday

takaritas-csillar Kezd kívülről befelé és felülről lefelé a nagytakarítást. Azaz jobb minél hamarabb letudni a nagyobb dolgokat. Akár lakásban, akár házban laksz, az ablak pucolásnak egyszer neki kell látni. Ha nemrég pucoltad és úgy látod simán kilátni rajta, akkor feleslegesen neki ne láss újra, de ha már egy ideje halogatod, akkor itt az idő, vegyél erőt magadon, írd fel a holnapi listára. Gondold végig, mennyi ablak van, amit meg kellene pucolnod? Hogy lenne jobb? Egyszerre, vagy lebontva? Általában a hétvége a legjobb alkalom rá, mert munka után már legtöbbször sötét van, és olyankor nem egy leányálom ablakot pucolni.

 

Heti tervező takaritashoz

A takarítás során mosd le a kereteket kívül és belül is, majd az ablakokat is. Még mindig beválik a nagyiféle újságpapíros ablakpucolás. Van, ami sosem megy ki a divatból. Nekünk a nappaliban van egy ablak amit kb. hetente kell újra pucolni, mert 1 pár madár mindig jelzi, hogy bizony a mi ereszünkön szokott pihengetni. Otthon sem volt a kedvenceim között az ablak pucolás, de itt Írországban az építkezési szokásoknak köszönhetően egyszerűen megkérném a tervező/kivitelezőt, hogy jöjjön, aztán pucolja már meg nekem az emeleti kifelé nyíló ablakokat. Szerintem ezt az ablakpucoló cégek forgalmának fellendítésére találták ki. Ha nincs egy óriási falnak támasztható létrád otthon, akkor képtelenség rendesen megpucolni az ablaknak a kifelé nyíló részét, bárhogy is esem ki az ablakpárkányon egyensúlyozva, nem érem el….már vettünk hosszú nyelű ablak pucolót is, az legalább valamennyire lemosta, de nem lehetett vele olyan szépen csík mentesre takarítani. De szerencsére csak a mi hálónkban áll fenn ez a veszély most, azt meg túlélem.

takaritas-stresszmentesenA bejárati ajtót se felejtsd ki, azt is mosd le kívül-belül, mielőtt felteszed a karácsonyi ajtódíszt. Ezzel egy időben érdemes portalanítani a reluxákat, ha redőny, vagy zsalu van és megoldható, akkor azt is mosd le, és a függönyöket is vedd le. Mosd ki őket szépen a megfelelő fokozaton, és ami nem igényel vasalást, azt egyből tedd is vissza a helyére, így olyan friss illat lesz a lakásban, hogy biztosan élvezni fogod a munkád gyümölcsét, és a függöny is szépen kilógja magát, gyűrődésmentes lesz. A drapériákat, sötétítő függönyöket, ha szükséges szárítsd meg és vasald ki. Ne aggódj, a lakás divat kommandó nem fog leszúrni, ha ezeket majd csak egy hét múlva teszed vissza, amikor épp lesz időd kivasalni, és billegni a létrán.

Van még energiád? Akkor az ilyen nagyobb „lemosós” dolgokat tudd le. Szellőzők, csillárok, szekrény teteje, pókhálózás, csövek lemosása. Aztán ha kimarad, megsúgom akkor sem lesz semmi gond, körülbelül senki sem fogja észre venni. A cél, hogy ne legyen stresszes számodra a nagytakarítás, ha tovább tart, hát tovább tart.

Azért a belső ajtókat is nézd végig, csokis kézlenyomatok, maszatos villanykapcsolók sem gond, ha megtisztulnak. Még ha az ablak pucolást napokra is bontottad, akkor is, ha ügyes vagy, Mikulásra már szépen le is tudtad a nagyobb feladatokat a nagytakarításból. Persze e mellett tudom, hogy a főzés, mosás, felmosás, vasalás állandó körforgása sem állt le, így váll veregetve ülj le a kanapéra, és Mikulásozzatok egyet nyugiban, akár a gyerekekkel, akár a pároddal kettesben, egy finom ital mellett.

Nagytakarítás stressz mentesen

Szezonálisan: karácsonykor ha nyakig úszol a tennivalókban, és úgy érzed, hogy semmi energiád ezekre a dolgokra, akkor csak azt csináld meg amire ténnyleg jut időd. A többit döntsd el, hogy nem fontos, mert valójában tényleg nem ezen múlik, hogy ki mennyire fog örülni az ünnepek alatt az együtt töltött időnek, attól viszont nagyon is, hogy a ház asszonya a kimerültségtől fáradt lesz, vagy épp ideges, és házisárkánnyá válik. Szerinted minek örülne jobban a párod, a gyerekek, ha villámokat szóró szemmel parancsolnál rájuk, hogy segítsenek szekrény tetejét mosni, ablakot pucolni – vagy épp nem érsz rájuk, mert te csinálod, aztán persze a szemükre hányod- vagy inkább egy közös nyugis filmnézésnek, sétának a karácsonyi vásárban? A választ te is tudod. Legyen nyugis az ünneped! Karácsonyi nagytakarítás stresszmentesen

takaritos-banner

Ha megosztanád a cikket, légyszi a csak linket tedd ki, vagy töltsd le a fenti képet bannernek. Előre is köszönöm!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply