A bejgli nem maradhat ki a karácsonyi süteményeink közül. Régen azt hittem ördöngösség elkészíteni, de mióta évek óta szerepel a karácsonyi süti listámon, azóta tudom, hogy egyáltalán nem több idő, és fáradtság, mint bármilyen más kelt tésztát megsütni.
Itt találod az én legkedveltebb diétás bejgli receptem, mely a mellett, hogy nagyon finom, sokáig puha is marad.
De mi kerüljön a bejglibe? Neked mi a kedvenc tölteléked? Én 4 féle bejglit szoktam készíteni, és általában 23-án szoktam megsütni. 24-ére már nem hagyok süti sütést. Ez a bejgli úgyis nagyon finom marad jó sokáig, és 24-én már csak a vacsira elkészítésére kell koncentrálni, és élvezni az ünnepeket.
A diétás tészta mellett fontos az is, hogy mi kerül bele, hogy ne hízzunk karácsonykor. A 2 klasszikus a diós és a mákos bejgli, ezekkel azonban figyelni kell. Nyugodtan eheted, de ne felejtsd, a dió és a mák is magas kalória tartalmú, így ha nem tartasz mértéket, akkor a diétás is tud ám hizlalni.
Ami nálunk szintén mindig a bejgli listán szerepel az a kakaós és a gesztenyés bejgli. A kakaós szinte már csokis, a gesztenyés pedig nagyon ünnepi számomra, és valahogy nagyon gyorsan el is fogy mindig.
Megmutatom, én hogyan készítem el a diétás tölteléket, hogy a nagyon puha tészta mellé a töltelék is finom legyen, és ne legyen száraz.
Diétás diós és mákos bejgli töltelék
Mák vagy dió
Por alapú természetes édesítő
Langyos tej
Mazsola
Reszelt citromhéj
Amennyi darált mákot vagy diót használsz, szemmértékre ugyannyi por alapú édesítőt adj hozzá. Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, hogy puha legyen, és ellenőrizd, hogy ne maradjon száras. És reszeld bele 1 citrom héját. Minél több benne a mazsola, annál finomabb, de figyelj rá, hogy ha cukorbeteg vagy, vagy jobban oda figyelnél az alakodra, akkor a mazsola gyümölcscukor tartalmával is számolnod kell. Közben langyosíts tejet. Én mandulatejet szoktam használni, így tejmentesen is elkészíthető.
Óvatosan adagold hozzá a tejet, és keverd el jól. Mindig csak egy picit adj hozzá, nehogy túl folyós legyen. Akkor jó, amikor már kicsit krémes a töltelék, így nagyon jól lehet vele dolgozni, és nagyon finom lesz a már megsült diós/mákos bejgliben is.
Diétás kakaós bejgli töltelék
Holland kakaópor – vagy bármilyen jó minőségű
Por alapú természetes édesítő
Langyos tej
A mérték szintén ugyanaz, amennyi kakaópor, szemmértékre ugyanannyi édesítőt használj, és adagolj hozzá nagyon kevés langyos tejet. Az elején lehet, hogy csak csomós darabos lesz, ez azt jelenti, hogy kell még bele tej, de csak mindig nagyon keveset adj hozzá, mert ha folyós lesz, akkor ki fog folyni a kakaós bejgliből. Éppen krémesre kell csinálni, hogy kenhető legyen. Ha szeretnéd fahéjasra, akkor pici fahéjat is tehetsz bele, és ha édesebben szereted, akkor természetesen még adj hozzá édesítőt.
Diétás gesztenyés bejgli töltelék
Cukormentes gesztenyemassza vagy natúr
Felvert növényi tejszín
Mazsola
Por alapú természetes édesítő
(vanília és rum aroma, ha natúr masszát használsz, mint én)
Én legegyszerűbben a natúr gesztenye masszát tudom beszerezni, amit te is elkészíthetsz otthon, akár házilag is megfőzheted a gesztenyét. Az összetört gesztenye péphez édesítőt, vanília aromát, vagy kikapart vanília belsejét, rum aromát kell adagolni. Ha van otthon cukormentes, édesítős fagyasztott gesztenyemasszád, akkor ezekre nem lesz szükséged.
Az előre beáztatott, megtisztított mazsolát add hozzá, és verj kemény habot a növényi tejszínből. Mindig csak kicsit keverj hozzá, nehogy túl folyós legyen. Az itt kapható massza pl. nagyon pépes, ezért én, ha túl krémesnek találom szoktam bele tenni 1-2 kanál zabkorpát, hogy felszívja a nedvességet. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá édesítőt.
Bármelyik tölteléket is használd, fontos, hogy a kisodort tésztát minden esetben kend meg olíva olajjal, vagy egyéb növényi olajjal.
No Comments