Rengeteg avokádókrémről olvasni, és mind-mind finom is, de az egyik legismertebb a guacamole, mely egy nagyon finom mexikói mártogatós.
Az eredeti guacamole hozzávalóiról megoszlanak a vélemények, általában az alap ugyanaz, avokádó, chili paprika, koriander, hagyma – én lilahagymát vagy shallot hagymát használok-, és só, esetleg egy pici lime. Ezen kívül számos recept kimagozott paradicsomot említ még, de az ahol már a bors, a tejszín, kókusztej feltűnik, az már a guacamoléval köszönő viszonyban sincs.
Ami fontos, az avokádónk legyen érett, a koriander legyen friss, a por, száraz, mag nem jó!
Az én guacamolem hozzávalói
4 érett avokádó
Fél lila hagyma nagyon apróra vágva
1 chili paprika nagyon apróra vágva – lehet több is, az erősségtől és a te tűrőképességedtől függően
Fél bögrényi koriander – aprítsd fel apróra
Ízlés szerint só és egy pici lime leve
Online táplálkozási tanácsadás, étrend és receptek
Az avokádót héjastól a mag körül hosszúban vágd félbe, szedd ki a magot és húzd le a héját. Vágd fel kockákra, tedd egy tálba, és villával kicsit nyomkodd szét, de úgy hogy maradjanak benne nagyobb darabok. Ne pürésítsd, az avokádót semmiképpen. Add hozzá a felaprított többi hozzávalót, jól forgasd össze, hűtőben hagyd állni egy picit, majd tálalhatod is. A mexikóiak tortillával fogyasztják, mi szívesen esszük húsok mellé, vagy pl. én szeretem sütőben sült lazac mellé is.
Járt vagy élt már közületek valaki Mexikóban? Érdekelne, hogy ott hogyan készítik a guacamolet.
1 Comment
nagyon jól hangzik, elkészítem holnap, valami új és még egészséges is 🙂 egy jó háziasszony mindig süt főz, akármilyen meleg is legyen 🙂 és egy jó tipp, hogy az elhasznált olajat összegyűjtve, tegyünk a környezetünkért. Adjuk le a 170 mol töltőállomás egyikén http://tinyurl.com/ujratoltve