A mediterrán olíva olajjal készült cipók, kenyér félék, és kiflik olyan nagyon finomak. Akármerre jártunk a mediterrán országok közül mindenhol a kenyér olyan „más” volt, a kiflik ízesebbek, tömörebbek, de nem fujtósak. Most a kenyér bibliámból egy mediterrán olíva olajos panini receptet próbáltam, hiszen mi lehetne finomabb egy házi zsemlénél, vagy kiflinél? Természetesen a lisztet lecseréltem, viszont candidásoknak, és élesztőt nem fogyasztóknak most nincs jó hírem, ez a házi diétás kenyérféle élesztővel készül, de ígérem a következő diétás zsemlerecept élesztő mentes lesz. Viszont tej és tojásmentes és nem kell hozzá kenyérsütőgép sem.
Mi itt foglalunk szállást, ha nyaralni megyünk: olcsó szállás, apartman, hotel
Készíthetsz cipó, vagy kifli formát, én kipróbáltam mindkét változatot, úgy ahogy a könyv is írta, a kiflihez valót vékonyabbra sodortam, és feltekertem. Ez a változat belül sokkal tömörebb lett, míg a diétás zsemle formájú sokkal levegősebb, na persze nem az a felfújt változat, csak sütés közben, ahogy tovább kelt sokkal lágyabb lett belül, nekünk jobban ízlett. Én kicsi zsemléket csináltam, viszont a szénhidrát csökkentett lisztnek köszönhetően nagyon magas lett a rosttartalmuk, így nem is lehet sokat megenni belőle, különben alattomosan nagyon eltelít.
Diétás mediterrán kifli, zsemle
400 gramm szénhidrát csökkentett liszt
(én 250 gramm dia-wellness sütőlisztet kevertem 150 gramm fehér liszttel)
1 evőkanál búzasikér
2 teáskanál tengeri só
1 élesztő + 1 kk. cukor
250 ml langyos víz
4 evőkanál olíva olaj és extra a kenéshez
Az élesztőt futtasd fel 1 dl. langyos vízben a cukorral elkeverve. Közben liszteket, a sót és a búzasikért keverd el alaposan, majd amikor az élesztő felfutott öntsd a liszthez, add hozzá az olíva olajat, a maradék vizet és kezdd el dagasztani. Ha szükséges, akkor adj hozzá langyos vizet még. Lisztfüggő a víz mennyisége. Minél rostosabb egy liszt, annál több víz kell hozzá. Tegyél hozzá bátran folyadékot, ha túl tömör a tészta, akkor nagyon tömény lesz a diétás zsemle is, és nem fog szépen megsülni. Kipróbálhatod rozsliszttel is, ha nincs kéznél szénhidrát csökkentett. Miután bedagasztottad a tésztát tedd félre kelni 40-50 percre – ha lehet langyos helyre. Amikor megkelt a tészta formázz belőle zsemle, vagy kifli formát, kicsi cipót, vagy akár egyben is hagyhatod, és sütőpapíros tepsiben süsd 180 fokon 25-30 percig. A tetejét kend meg olíva olajjal sütés előtt.
Ebből az adagból kb. 20 darab kisebb diétás zsemle lett, és ami nem fogyott el az másnap is nagyon finom volt még, illetve a maradékot lefagyasztottam adagokra bontva, így mindig van itthon friss diétás zsemle és kifli. Miután kisült tedd rácsra, és hagyd teljesen kihűlni, akkor lesz szép a belső textúrája. Ami külön jó benne, hogy ki tudod számolni pontosan, hogy egy-egy zsemle mennyi kalóriát tartalmaz, és az én arányaimmal dolgozva cukorbetegek is fogyaszthatják a cukormentes zsemlét, ha bele számolják a napi ch. fogyasztásba a zsemle szénhidrát tartalmát. Ami meglepően nagyon kicsi, a fehérje és rost tartalma magas, és nagyon telít.
No Comments