0
Diétás kelt tészták

Egészséges sajtos rúd

2016. December 8. Thursday

Nagyon jó vendégváró, sós sütemény a sajtosrúd, könnyű elkészíteni, és mindenki szereti. Nálunk nagyon gyakran készül, leves mellé is szeretjük, és ha baráti beszélgetésre kerül a sor, valahogy mindig passzol. Kisfiúnk is nagyon szereti, így ha kirándulni megyünk, utazunk, mindig van nálunk pár darab. Szénhidrát csökkentett lisztből készítem, ráadásul nagyobb arányban keverem a low carb lisztet így még alak barátabb. Az egészséges, diétás sajtos rúd  recept nagyon tökéletes, napok múlva is nagyon puha. Én fagyasztani is szoktam, ha marad belőle, olvadás után is tökéletes.

A sajtos rúd másik előnye, hogy sokkal kevesebb időt kell vele eltölteni, a kelési és a sütési időben tudsz csinálni mást, a szaggatás, majd újra sodrás, szaggatással pedig nem kell bajlódni. Egyszer sodrod, kened, szórod, vágod és már töltheted is meg vele a tepsiket.

low-carb-sajtosrud

Diétás sajtos rúd 

40 deka szénhidrát csökkentett liszt (250gr dia-wellness süteményliszt koncentrátum+150 gr Bl55 fehérliszt)

1 kk. Enzim-mix

1 tojás

1 élesztő(50gr) és 1 deci tej+ 1 kk. cukor az élesztő futtatásához

200 gramm light margarin

2 teáskanál só

1-1,5 dl 10%-os tejföl

tetejére:

tojássárgája

reszelt sajt, vagy szezámmag

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, közben a liszteket és az enzim mixet keverd el, add hozzá a sót, a tojást és az élesztőt, és 1 dl tejfölt. Kezdd el dagasztani. Ha úgy érzed, hogy nem elég  lágy, akkor tejfölt még tehetsz bele. Dagaszd a tésztát amíg el nem válik az edény falától, majd takard le konyharuhával, és keleszd duplájára – a langyos helyet szeretik a kelt tészták, ha lehet radiátor mellé tedd télen. Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítsd, sodord ki és hajtogasd négyrét – jobbról balra, majd lentről fel, takard le, és hagyd ég kelni 20 percig. Van aki ezt a folyamatot többször megcsinálja, én 1-szer szoktam maximum.

sajtos-rud-keszitese

Fél óra múlva sodord ki ujjnyi vékonyra, kend meg tojássárgájával – tehetsz bele ici-pici tejet, hogy könnyebb legyen kenni- majd reszelj rá sajtot és egy pizzavágó segítségével vágj rudakat. Akkora méretűt csinálsz, amekkorát szeretnél.

Receptek, tippek, havi menü fogyáshoz

Tedd a sajtos rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 fokon kb 15-20 percig. Hideg sütővel szoktam indítani, addig is még tud picit kelni a tepsiben, ezért az első adag lassabban sül. Nem kell nagyon aranybarnára sütni, ha megfordítod, és látszik az alján, hogy megsült, akkor már nyugodtan kiveheted, így sokkal puhább lesz!

diétás sajtos rúd
szénhidrátcsökkentett sajtos rúd

Légmentesen zárható dobozban napokig nagyon puha marad, és fagyasztható is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply