Az egyik legfinomabb reggeli, a kakaós csiga és túrós batyu kávéval, tejjel, kakaóval. Vagy éppen ebédre, leves után is tökéletes választás, természetesen akkor, ha odafigyelsz az alapanyagokra, amelyekből készülnek.
Képzeld el, ahogy büntetlenül ehetsz reggel egy finom diétás kakaós, vagy fahéjas csigát, egy diétás túrós batyut.
Íme, a leggyorsabb, legegyszerűbb recept, amellyel ujjaid köré csavarhatod az egész családot, hiszen fel sem fog tűnni nekik a változás.
Hozzávalók
1 kiló szénhidrát csökkentett liszt
1deci tej, élesztő, plusz pici cukor az élesztő futtatásához
2 kávéskanál só
2 tojás sárgája
Tej a dagasztáshoz
Pici olaj
Töltelék
Kakaópor, porédesítő, tej
Vagy
Zsírszegény túró,2 tojás, citrom reszelt héja, mazsola, vanília, édesítő
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókat összedolgozzuk, tejjel hígítjuk, hogy dagasztható legyen. Dagasztás közben kevés olajat is adagolhatunk hozzá. Miután begyúrtuk meleg helyen kelesztjük fél órát.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. Ha kakaós csigát készítünk, akkor könnyű dolgunk van, hiszen csak a kakaóport és az édesítőport kell összekeverni, nagyon pici tejjel, hogy ne legyen száraz a töltelék, hiszen a porédesítő nem ugyanúgy reagál a hőre, mint a cukor.
A diétás túrós töltelékhez fél kiló zsírszegény túróba bele keverünk egy vanília kikapart belsejét, 1 citrom reszelt héját, mazsolát és 2 tojás sárgáját, majd felverjük a tojás fehérjét habbá, és ezt bele keverjük a túrós masszába. Így a diétás túrós táskák még csak véletlenül sem lesznek majd szárazak.
A legjobb megoldás, ha fele-fele arányban készítünk mindkettőből, így mindenki kedvére válogathat.
Mi utána tésztánk jól megkelt, a gombócot 2 felé vesszük és lisztezett deszkán 1 centi vastagra nyújtjuk. A tésztát megkenjük olajjal, majd rákenjük a kakaós keveréket, és a széleit behajtva feltekerjük. Ha nincs kedved tovább bíbelődni vele, akkor hagyd így és egy finom kakaós kalácsot kapsz, amit sütés után csak szeletelni kell, nem folyik ki belőle a töltelék, és a leggyorsabb megoldás. Aki kakaós csigára vágyik, nincs más dolga, mint felszeletelni és olajozott, vagy sütőpapíros tepsibe tenni.
Még több szénhidrát csökkentett péksütemény
A másik gombócot szintén kisodorjuk, majd négyzeteket vágunk derelye vágóval, a mérete attól függ, mekkora batyut szeretnél. A tészta közepére tegyél egy kanállal a túrós masszából, majd a 4 sarkát fogd össze és az ujjaddal csípd össze a tésztát, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. Szorosan egymás mellé tedd őket a tepsibe, így nem fog kirepedni. Miután az összes tészta elfogyott kenegesd meg a tetejüket pici olajjal, így garantált a puhaság.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre is sül. Ebből az adagból 2 tepsi batyu is kijön.
Igen, szeretnék egészségesen élni, igen, le akarok fogyni!
No Comments