Nagyon szeretnék már egy ideje diétás mákos gubát készíteni, de nem szerettem volna a bolti kiflit használni. Ráadásul itt Írországban nem is igazán lehet kapni azt a régi vajas kiflit. Úgyhogy neki láttam, és a kenyérbibliámban kerestem is egy jó receptet. Többször olvastam már, hogy nem is hagyományos módon készül az igazi kifli, zsemle – gyúrjuk, kelesztjük, formázzuk, sütjük- de sosem mertem kipróbálni, hogy beiktassam a köztes lépést is, a főzést. Ami utólag kiderült nagy hiba volt, mert olyan diétás házi kifliket alkottam, amilyet nem is reméltem.
A diétás vajas kifli nem olyan lett, mint a bolti felfújt kifliké. Tömörebb, de nem fojtós diétás kifli lett a végeredmény, így laktató is, puha is. Elkészíthető kicsit édes, inkább sós változatban is. Tehetünk a tetejére nagy szemű sót, vagy éppen köményt, esetleg sajtot is reszelhetünk rá. Én egy natúr változatot készítettem, hogy a diétás mákos gubához fel tudjam használni, de szendvicsnek is jó legyen, ha marad.
Diétás vajas kifli hozzávalói
60 dkg szénhidrát csökkentett liszt – fele-fele arányban diawellness süteményliszt koncentrátum és sima liszt
25 gramm élesztő+ fél bögre tej a felfuttatáshoz
1 kávéskanál só
1 evőkanál édesítő
15 dkg light margarin
2,5-3 dl tej
Futtasd fel az élesztőt, és a margarin kivételével tegyél mindent egy kelesztőtálba. Kezdd el bedagasztani a tésztát, majd pár perc után a puha, majdnem olvadt margarint is add hozzá, és dagaszd tovább. Amikor már nem ragadós a tészta, elválik az edény oldalától akkor jó, de érdemes 10 percig dagasztani. Előfordulhat, hogy több tejre lesz szükséged, a szénhidrát csökkentett lisztnek magasabb a rost tartalma, ezért több folyadékot vesz fel. Ha van dagasztó géped azt is használhatod. Tedd félre megkelni a tésztát, amikor már duplájára vedd 12 részre. Lehet kevesebbre vagy többre is, attól függ mennyi kiflit szeretnél és mekkorákat. Egyenként nyújtsd ki ovális alakra, kézzel picit formázd háromszög alakúra, majd tekerd fel, és formázz belőle kiflit. Mikor mind kész, hagyd a deszkán még 20 percig kelni.
Először meglepődtem, hogy nem is túl nagyok ezek a kiflik, de ezután jött a “csoda”. Forralj egy fazékban vizet, és tedd bele egyesével a kifliket, picit nyomd a víz alá, vagy ha tudod félidőben fordítsd meg. Kb. 1-2 percig kell főzni. Ez alatt a kifli megszívja magát, és duplájára dagad. Ha van szűrőlapátod szedd ki azzal ha nincs akkor két kiszedő segítségével ügyesen tedd át a sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 fokon kb 30-35 percig sütöttem. A sima liszttel készült kiflik kevesebb ideig sülnek, de a diétás vajas kiflinek szüksége volt ennyi időre, hogy a belseje is szépen átsüljön. Szedd ki rácsra, vagy konyharuhára, és hagyd kihűlni őket.
Én többet készítettem egyszerre, így tudtam lefagyasztani belőle, így mindig volt itthon “friss” kifli, amikor csak szükség volt rá.
4 Comments
A szánhidrát-csökkentett liszt mit tartalmaz? És a dia-wellness sütemény-liszt? Én nem szeretek olyan alapanyagokból dolgozni, amiről nem tudom pontosan, hogy miből van.. Tudnál segíteni ebben?
Dia-Wellness Lisztkeverék -50% Összetevők: élelmi rost, prebiotikus rost, búzafehérje, tejfehérje, teljes kiőrlésű búzaliszt, pálmaolaj (nem hidrogénezett), antioxidáns: aszkorbinsav, étkezési sav: tejsav, enzimek: alfa-amiláz, hemicelluláz.
Dia-Wellness Süteményliszt Koncentrátum Összetevők: búza- és kukoricarost, búzafehérje, pálmaolaj (nem hidrogénezett), tejfehérje, sűrítőanyagok (nátrium-karboximetil-cellulóz, xantán), antioxidáns (aszkorbinsav), enzimek.
De ha beírod a google-be,bármelyik webáruháznál leírják az összetevőket…
Nekem is nagyon hianyzott a sós pékáru Dublinban az elején, de egész szépen kinőttünk belőle, bár a régi vajas kifli már Magyarországon sem a régi…
Mi nem is veszünk idekint már semmilyen pékárút, csak nagy ritkán. Viszont a házinak sosincs párja 🙂