0
Diétás sütik, édesség

Vaníliakrém torta – gyors, low carb, diétás

2017. February 22. Wednesday

Nagyon egyszerű ez a torta. Gyorsan elkészül, ettől függetlenül születésnapra is lehet nagy durranás, mert nagyon finom a krémje is, és azon kívül, hogy hagyhatjuk a rusztikus kinézetet, lehet dekorálni is, így akár gyerek zsúrra, felnőtt születésnapra, keresztelőre, nyári piknikhez, bármikor tökéletes.

Gyümölcsöket is tehetünk a tetejére, vagy tejszínhabot, dekor gyöngyöket.

Ráadásul nagyon alakbarát, mert a piskóta szénhidrát csökkentett lisztből készült, és a krém cukormentes, kezdő háziasszonyok is bármikor elkészíthetik.

Diétás, cukormentes vanília krém

dupla adagot készíts, ha nagy formát használsz

1 csomag vaníliás pudingpor

1 tk. vanília aroma

természetes édesítő ízlés szerint

4 dl tej

1 ek. light margarin

Diétás piskóta

kis kapcsos tortaformában készült, nagyobbhoz 1,5szeres adagot ajánlok

6 tojás szétválasztva

6 ek. természetes édesítőpor – én xilitet használtam

1 csipet só

1 csomag sütőpor

2 ek dia-wellness süteményliszt koncentrátum

2 ek Bl55 fehér liszt

1 tk. enzim-mix

Először a pudingot készítsd el. Tedd oda a 4 dl tejet egy edénybe melegedni, keverd bele kézi habverővel a pudingport, a vanília aromát és az édesítőt. Mikor hideg a tej simán kézi habverővel csomó mentesre keverem, nem kell vacakolni a 3 dl tejet melegítesz, közben 1 dl-ben elkevered aztán hozzá öntöd folyamattal, de ha te úgy szereted, úgy szoktad meg nyugodtan, a lényeg, hogy a végére egy jó sűrű pudingot kapj. Kevergesd amikor a tej már elkezd forrósodni, hogy ne kapjon le, majd amikor besűrűsödött tedd egy műanyag tálba, és tegyél a tetejére folpackot, de úgy hogy simítsd rá a puding tetejére. Így nem fog bőrösödni. Persze ha van kedved hozzá kevergetheted 2 percenként, akkor is gyorsan hűl és nem bőrösödik. Én általában hideg időben lefedem és kiteszem az ablakba vagy a teraszba, nyáron meg várom a csodát, hogy egyszer csak lehűl, mert a hűtőnek ugye nem tesz jót a forró. Ha már kihűlt majdnem be teheted a hűtőbe. Közben készítsd el a piskótát.

A tojás fehérjéből, és a csipet sóból verj kemény habot, a tojás sárgáját és az édesítőt is elektromos habverővel habosítsd fel. A liszteket, enzim mixet, sütőport keverd össze, és adagold a tojássárgájás mixhez. Ha túl sűrűnek találod 1-2 evőkanál tejet adj hozzá, majd a tojásfehérje hab 1/3 -ával keverd el, ez után a maradék 2/3-ot forgasd bele egy keverőlapát segítségével. Itt már ne kavard, hogy a hab ne törjön annyira.

A kapcsos kerek tortaformát úgy fogasd össze, hogy az aljába szoríts egy sütőpapírt, az oldalait pedig kend ki margarinnal és lisztezd be utána, hogy ne ragadjon oda a piskóta. Öntsd bele a piskóta alapot, egyengesd el, majd tedd be 180 fokon előmelegített sütőbe kb 10-15 percre. Ellenőrizd 10 perc környékén, ha aranybarna a teteje tűpróbával nézd meg jó e, ha nem ragad rá semmi a késre, hústűre, hurkapálcára, akkor kész, ha igen, de a teteje már szép, tegyél rá sütőpapírt, és süsd még 5 percig. Amikor kész vedd ki a sütőből, tedd félre pár percre, majd egy éles kés segítségével azért az oldalait nézd meg, hogy nem ragadtak e a formához, és szedd le róla a kapcsos formát, borítsd egy rácsra és hagy kihűlni teljesen. Mikor már hűlt valamennyit félbe vághatod, hogy gyorsabban hűljön ki.

 

Segítség kell fogyáshoz? Online tanácsadás, személyre szabott étrend, pár kattintással

Közben, ha a krém is teljesen hideg már, tényleg hidegnek kell lennie, akkor habverővel keverj hozzá 1 ek. hideg margarint/vajat, hogy krémes legyen. Kóstold meg elég édes e, és ha kihűlt a piskóta már kenheted is. Fele krém mehet a belsejébe, a többi a tetejére és az oldalára.

Fontos, hogy minkét alapanyag teljesen hideg legyen, különben a krém megolvad és nem tudsz vele szépen dolgozni. Ezért is fontos, hogy utána tálalásig hűtőben tartsd.

Én nagyon szeretem ezt a sütit, tortát. Elkészítheted nem ünnepnapokra piskótatekercs formájában is.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Molnár Antalné 2017. April 21. Friday at 16:34

    Kedves Codrean-Mágyel Györgyi!
    Régóta keresek egy jó kelt tészta receptet, amit nyugodt szívvel megsüthetnék a cukorbeteg (1-es tipus) kis unokámnak. Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, nagyon szimpatikusak a receptjeid. Minden hozzávalót beszereztem, de az enzim-mixet sehol nem sikerült. Értetlenül néznek rám a boltokban, nem tudják miről van szó.
    Én egy vidéki nagyvárosban lakom, több helyen is megnéztem. Légyszíves segítsél abban, hogy van-e más neve, mekkora kiszerelésben van?
    Válaszodat előre is köszönöm: Magda

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2017. April 22. Saturday at 13:20

      Kedves Magda!
      Nagyon örülök, hogy rátaláltál az oldalra, jó sütögetést kívánok 🙂
      Én innen szoktam rendelni az enzim-mixet
      https://www.chminusz.hu/webaruhaz/reszletek/308/enzim-mix-kenyersutoszer-250-g
      Sajnos szerintem boltban kevés helyen kapható, de kifejezetten dia-wellness termékeket árusító boltokban biztosan van, de ezek csak nagyobb városokban megtalálhatóak.
      Én minden kelt tésztához használom, nagyon kevés kell belőle, de egyébként e nélkül is nagyon finomak a tészták, csak én azt vettem észre régebben, hogy ezzel még jobb lett, és bevallom, azóta nem is sütöttem e nélkül semmit.

    Leave a Reply