0
Diétás kelt tészták

Diétás és egészséges diós csiga – egészséges péksüti

2014. July 14. Monday

dietas-csiga-diosOda vagyok a diós dolgokért, a diétás aranygaluska vagy a diétás karácsonyi diós bejgli a kedvelt kelt tésztás ételes listám legtetején állnak. Diós bejglit viszont szeretném meghagyni karácsonyra, olyan nekem, mint a karácsonyfa, nagyon szeretem a díszeket, a színes égőket, mégsem állítunk fel egyet a nappali közepén júniusban. A karácsonyi készülődéshez a bejgli már nélkülözhetetlen „kellék” lett számomra, így amikor a párom felvetette, hogy mi lenne, ha sütnék egyet, mert ő nagyon szereti, ki kellett találjak valamit.

Sütöttem egy diétás diós csigát, amit eddig valószínűleg azért nem készítettem, mert a diót mindig őriztem, mint az aranyat a zserbóba, vagy épp az aranygaluskába. Most már évek óta azt csinálom, hogy dió szezonban, amikor olcsóbb a dió beszerzünk többet, és darálva, vagy épp egészben lefagyasztva tárolom.

DSC_0515A diétás diós csigához szénhidrát csökkentett lisztet használtam, természetes édesítőt, mint általában minden süteményhez, és a végeredmény isteni lett, a csigák belül puhák maradtak, kívül arany barnára sültek, a dió illat a házban felejthetetlen, és a bejgli megmaradhat karácsonyra.

A diétás, cukormentes diós csigákat elkészítheted cukorbetegeknek, mandulatej és kókusztej használatával laktóz és kazein érzékenyeknek. Tökéletes diétás és egészséges reggeli péksütinek, tízóraira csomagolva a gyerekeknek, vagy uzsonnára egy kávé/pohár tej mellé, leves után diétás sütinek.

 

Diétás diós csiga

½ kiló szénhidrát csökkentett liszt

1 evőkanál búzasikér

2 tojás sárgája

1 élesztő+ pici tej+1 kk. cukor

1 kávéskanál só

2 evőkanál xilitol vagy stevia (nem a koncentrátum)

4 dkg olvasztott vaj vagy kókuszzsír

2-3 dl tej

extra olvasztott vaj és tojás sárgája a kenéshez

Darált dió és természetes porédesítő + tej

Az élesztőt a langyos tejben futtasd fel – mandulatejet használtam, az élesztő úgy futott, hogy alig lehetett utolérni, szóval akár vízben is nyugodtan felfuttathatod. Közben a lisztet keverd el a búzasikérrel, a sóval, és az édesítővel, add hozzá a zsiradékot, és a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját. Miután megváltál a gyűrűidtől kézzel össze is dolgozhatod, és hozzá adagolhatod apránként a tejet, amíg lágy tésztát nem kapsz. Ezt kezd el dagasztani, kb. 5 percig érdemes dolgozni vele, ha szükséges még adj hozzá tejet. Ne lepődj meg, ha több folyadékot vesz fel, a szénhidrát csökkentett liszt miatt van, magasabb a rosttartalom. Amikor már elválik az edény oldalától, takard le egy konyharuhával az edényt és tedd félre kelni 30-60 percre. Ha hideg van a konyhádban, akkor melegítsd be egy kicsit a sütőt, tedd hőálló tálba a tésztát, és hagyd a sütő melegében, vagy a radiátoron.

dietas-dios-csigaMindeközben elkészítheted a diós tölteléket. Amennyi diót használsz, ugyanannyi természetes por édesítőt adj hozzá, én stevia alapút használtam, de nem volt itthon elég, így kevertem még hozzá egy kicsi folyékonyat is. Melegíts fel egy pici tejet, és adagold a mixhez, amíg össze nem áll, de ne legyen kenhetően folyós, csak olyan pici lágy.

A megkelt tésztát válaszd ketté, az első gombócot nyújtsd ki kb. fél centi vastagra lisztezett deszkán, kend meg olvasztott vajjal, vagy kókuszzsírral, és terítsd szét rajta a diós mix felét, a két szélét hajtsd picit vissza, és kezd el feltekerni szorosan. Amikor ez kész egy kés segítségével kb 2-3 centinként szeleteld fel. Én úgy csinálom, hogy minden egyes szeletnél, a késsel rögtön oldalra is fordítom, így az a fele, amelyiken éppen vágtam, az kerül alulra, és a tetejét könnyen utána lehet még igazítani, hogy szép formájú legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd és kend le e tetejét felvert tojássárgájával, amibe tehetsz egy pici tejet.

Ha nagyobb csigákat szeretnél, hagyd vastagabbra a tésztát, amikor kinyújtod. 180 fokon előmelegített sütőben 30-40 perc alatt arany barnára sül. De ne süsd túl, különben megkeményedik, mikor kihűl.

Tipp: Készíts dupla adagot, vagy a másik gombócból diétás, cukormentes kakaós csigákat gyárts, így dupla lesz az öröm.

 

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Kasza Orsolya 2016. December 14. Wednesday at 10:25

    Mekkora hőfokon kell sütni?

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2016. December 16. Friday at 05:18

      Szia, 180 fokon! Javítom is a cikket, bele írom, köszi az észrevételt, néha kimarad egy-két fontos infó 😀

  • Leave a Reply