0
Diéta és Fogyókúra Diétás kelt tészták

Diétás Tepertős Pogácsa

2022. February 2. Wednesday

Szeretitek a töpörtyűs pogácsát? Nyilván nem a legdiétásabb étel, viszont hozzájutottunk egy kis adag töpörtyűhöz amit sosem szerettem, pogácsában sem, de most az egyik legfinomabbnak éreztem, olyan otthoni érzésem támadt.

Itt Írországban nincs töpörtyű a helyi hentesnél (ahogy hurka, általunk megszokott kolbász, sütő kolbász sem)viszont vannak magyarok, akik készítenek. Az elmúlt 10 évben most először gondolt egyet a férjem, és rendelt egy pici töpörtyűt is, ő sem evett szerintem már több mint 10 éve. Így született meg a tepertős pogácsa ötlete, és ha már zsírban gazdag, legalább ne tetézzük ezt túlzott szénhidráttal, így elkészítettem a diétás tepertős pogácsa verziót, szénhidrát csökkentett lisztből. Isteni volt és ha Schobert Norbit idézném, hogy a zsír a barátunk akkor meg totál update 1-es  😀

Azt a tipikus hajtogatott pogit szerettem volna elkészíteni, amit evés közben szinte rétegeire lehet szedni. Jelentem sikerült, pedig amikor új receptet próbálok ki egészségesebb liszttel mindig izgulok, mert ha rossz az arány akkor majszos lesz, vagy túl tömör! Otthon lehet kapni tepertő krémet? Vagy ti is darálni szoktátok? Én betettem robotgépbe és amennyire lehetett ledaráltam, hogy kenhető legyen és ne túl darabos.

Diétás töpörtyűs pogácsa recept

0,5 kg szénhidrát csökkentett liszt (diawellness zero6 lisztet használtam és BL55fehér lisztet fele fele arányban keverve)

15 dkg töpörtyű ledarálva

1 tojás sárgája + 1 db tojás a kenéshez

2 tk só a tésztába

plusz só és bors töpörtyűhöz

5 dkg margarin

40 gramm élesztő

pici cukor az élesztő felfuttatásához

2,5 dl tej (laktózmenteset használtam)

A liszthez morzsoljuk a margarint, hozzá adjuk a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Az egyik titka a diétás tepertős pogácsának is, hogy nagyon jól kell dagasztani. Tehát elég ideig. Én kenyérsütő gépre bíztam. Tönkre ment a dagasztó, keverő gépem, amit akkor nagyon bántam, de mióta kipróbáltam  a kenyérsütő gép dagasztó funkcióját azóta csak azt használom (nem is vettünk új keverő gépet…a minimalizálás miatt sem, de ezt majd később). Dagasztás után meleg helyen tartjuk és legalább 1 órát kelesztjük (duplájára). Nekem a kenyérsütő mindent elintéz, olyan csodaszép puha tésztát veszek ki mindig.

Miután megkelt a tészta kisodorjuk lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra és megkenjük a töpörtyűvel, sózzuk, borsozzuk, majd hajtogatjuk, úgy, hogy 3 sávra osztjuk a tésztát képzeletben. A jobb oldali sávot ráhajtjuk a középsőre, majd erre a kettőre a bal oldalit hajtjuk rá. Ezt a 3 rétegű sávot most ugyanígy hajtjuk fentről és lentről. Letakarva pihentetjük 20 percig, majd megint sodor, hajtogat, 20 percet pihentet.

 

 

Figyelem, ez a tészta kicsit ruganyosabb, mint a sima kelt tészták, tehát nehezebb picit nyújtani vékonyra, mert állandóan össze ugrik, de nem lehetetlen, csak picit macerásabb.

Kinyújtjuk a lisztezett deszkán, kb 1,5-2 ujjnyi vastagra, majd egy kés segítségével berácsozzuk a tetejét. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, érdemes lisztbe mártani a szaggatót. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, picit távolabb egymástól mert nőni fog. Felvert tojással megkenjük a tetejét, ha van még időd hagyd állni +20 percet mielőtt sütőbe teszed(én nem vártam az első tepsivel), 180 fokon 20-25 perc alatt kész.

A maradék tésztát én újra gyúrtam, nyújtottam, rácsoztam, szaggattam.

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Attila 2022. February 22. Tuesday at 17:43

    Kipróbáltuk, isteni finom lett.
    Hamarosan újra elkészítjük!

  • Leave a Reply