Anyukám receptes füzetében találtam a szezámmagos kalács receptjét, amit átalakítottam picit, és így egy nagyon finom, szénhidrát csökkentett fonott kalács lett a végeredmény. Nagyon tetszik ez a recept, mert a diétás kalács szépen átsült, puha maradt napokon keresztül, nem lett tömör, fojtós a belseje, finom és szénhidrát csökkentett lisztből készült. Húsvétra készítettem el, a sonka mellé, de hamarosan kipróbálom ugyanezt a receptet édes változatban is.
Fele adagot sütöttem, mert ketten voltunk csak rá, és nem egy kalácsot készítettem, hanem 3 kisebbet fontam. Sokkal praktikusabb lett így. Az egyik meg is maradt, amit betettem a fagyasztóba, leteszteljük fagyasztás után is ilyen finom e. A leírt recept viszont teljes adag lesz.
Diétás kalács recept
30 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum
30 dkg sima liszt
1 tk. dia-wellness enzim-mix – el is hagyható
3dkg élesztő
½ Liter tej (édesítetlen mandulatejet használtam, tehát azzal is tökéletes) + 1 kk. cukor
8 dkg puha light margarin
Kb. 2-3. ek. por édesítő (xilit), attól függően mennyire szeretnéd édesen
2 tojás+ 1 sárgája
Só ízlés szerint
Szezámmag a tetejére – de tehetsz rá mákot, durva sót, vagy hagyhatod simán is, így cukormentes lekvárral is nagyon finom + 1 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatom 1 deci tejben – amiben elkevertem 1 kk. cukrot. Közben a liszteket összekeverem egy keverőtálban az enzim mixszel (most tesztelem milyen), hozzáadok egy kis sót, az édesítőt, beleütöm a tojásokat, és előkészítem a margarint. Általában elfelejtem elővenni előre, így mikróban szoktam picit megpuhítani. nemrég olvastam, hogy mennyit számít, hogy a margarin, a tej ne legyen hideg.
Mikor felfut az élesztő hozzáadom a liszthez, és kézzel elkezdem összegyúrni, majd bele teszem a puha margarint is, és neki látok a dagasztásnak, úgy hogy a maradék tejet hozzáadagolom. Liszttől függ, hogy mennyi tej kell bele, hiszen minél rostdúsabb a liszt annál többet vesz fel. Az elején egy picit ragacsos tésztát kell kapni, ami dagasztás közben szépen összeáll. Ha van dagasztó géped, akkor kapcsold be, akinek nincs – nekem sincs- szépen kézzel neki is láthat a dagasztásnak. A diétás, tökéletes kalács másik titka a dagasztás, főleg ha ilyen lisztet használsz. 10 percig kell dagasztani, nekem közben pont megfőttek a húsvéti tojások a diétás kaszinótojáshoz.
Mikor bedagasztottad a tésztát hagyd a tálban, takard le egy konyharuhával, és tedd félre kelni 30-60 percre. Hőmérséklettől is függ meddig kel, de ne legyen neki túlságosan meleg. Mikor duplájára kelt a tészta készíts belőle kalácsformát. Lehet több kisebbet, vagy egy jó nagyot, fonhatod bárhogy, én általában a 3-as fonásnál leragadok, lehet kerek is, ahogy épp tetszik. Mikor megfontad takard le konyharuhával és hagyd kelni további 20 percet, majd tedd át egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejét tojássárgájával – tehetsz bele egy pici tejet, úgy könnyebb- és hagyd további 10 percig kelni. Majd újra kend meg, szórd meg a tetejét szezámmaggal, és tedd be a 180 fokon előmelegített sütőbe kb. 40 percre. Mikor már szép aranybarna a teteje akkor kész van. Sütőrácson hagyd kihűlni, hogy ne vizesedjen be az alja. Folpackba csomagolva napokig friss marad, sőt rá is melegíthetsz fogyasztás előtt. Tökéletes levesek mellé is kenyér, vagy pogi helyett.
Tudom, hogy a kelesztés sok időt vesz igénybe, de megéri betartani, mert tényleg nagyon szép lett az állaga, nem lett tömör a tészta, átsült rendesen. Általában úgyis főzni, takarítani szoktam közben, így nem szokott zavarni ez a kelesztési idő, hogy félre kell tenni 2-szer is, sőt ez alatt lehet sütni egy finom sütit is desszertnek.
1 Comment
Üdvözlöm!
Teljesen kezdő vagyok az életmód váltásban,de törekszem elsajátitani.
A recepteknél olvasom,hogy dia-wellness lisztet ès + màs fajta lisztet is használ, pl.sima lisztet.
Ez milyen sima liszt fajta? Gondolom nem fehér,hisz az nem diétàs.
Előre is köszönöm a választ.
H.Linda