0
Utazás

Eltűnő szigetek

2012. February 2. Thursday

Tavulu
A Csendes-óceánban fekvő, a világon a 3. legkisebb népességű, és 4. legkisebb ország, 4 szigetből és 5 korallzátonyból áll. Fő exportcikke a kókuszdió, ezen kívül halászatból és önellátó kis gazdaságokból élnek. Valamint .tv végű domain neveket árusítanak a televízióval kapcsolatos cégeknek. Azonban a sziget legmagasabb pontja is csak 5 méter magasan van a tengerszint felett, ezért az ország lakosságát fenyegeti a hontalanság, hiszen 1 méter vízszint emelkedés már a sziget nagy részét eltűntetné.

 

Maldív-szigetek
A legalacsonyabban fekvő ország a Maldív-szigetek, amely a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedés miatt egyre nagyobb veszélybe kerül. A tudósok szerint, ha ilyen ütemben folytatódik a vízszint emelkedése, akkor 100 éven belül teljesen eltűnhet a szigetcsoport. Ebből kifolyólag a miniszterelnök elkezdte az óvintézkedéseket, hiszen már így is 14 szigetet fel kellett adni. Így menedékjogot kért a lakosságnak, amely 350ezer fő, szén-dioxid adót vetett. Valószínűleg ennek a rossz hírnek köszönhető, hogy az így is hatalmas turistaforgalom még nagyobb lett. A Maldív-szigetek kulturális látványosságokban nem bővelkedik, azonban a földi paradicsomnak nevezik, hiszen tengervilága, a korallzátonyoknak köszönhetően a búvárok kánaánja, a fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta víz, a lagúnák az Indiai-óceán gyöngyszemévé tették. A megnövekedett turistabevétel egy részéből a tervek szerint valamelyik közeli országban szeretnének földet vásárolni, ahova az embereket át lehetne telepíteni.

 

Kiribati Köztársaság
A Csendes-óceánban fekvő, 33 korallszigetből álló trópusi szigetcsoportból 21 lakott, közülük is a legismertebb a Karácsony-sziget. Lakosságának száma 105ezer főre tehető. A kutatók szerint ezek a szigetek is a századforduló végére víz alá kerülhetnek, ahogy már 2 szigetével ez meg is történt. Még 1999-ben lepte el a víz Tabua Terawa és Abanueba szigeteket. Az élet azonban már így is nehézkes, hiszen az édesvízhiány állandó probléma az országban. Nincsenek se folyórendszerek, se víztározók és még esővíz gyűjtőik sem, és ráadásul a talaj vízgyűjtő rétegébe is behatol már a tengervíz, ezzel sóssá téve azt. Ami nemcsak ivóvízhiányt idéz elő, de a talaj erózióját is gyorsítja. Az ország bevételének a 20%-át a turista forgalom adja.

Forrás: Utazol.hu Blog

Szállásfoglalás a Maldív-szigeteken | Akciós repjegyek | Internetes Autóbérlés | Egzotikus hajóutak a Csendes-óceánon

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply