0
Diéta és Fogyókúra

3 diétás tévhit

2011. July 2. Saturday

 

Light termékeket korlátlanul

 Valójában a csomagoláson a light kifejezés gyakran a termék zsírtartalmára vonatkozik, ami persze jó, mert természetesen a 0,1%-os zsírtartalmú joghurt kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a 20 %-os, viszont a hátulütője, hogy hajlamosak vagyunk belőle többet enni, és amire érdemes figyelni, hogy azért mert valami light, attól még cukor ugyanúgy van benne. A cukorról már tudjuk, hogy egy gyorsan felszívódó szénhidrát, így a vércukorszintünket az egekbe repíti, majd hírtelen visszaesik és újra farkas éhesek leszünk.

A legideálisabbak a cukormentes light termékek lennének.  

 

  Koplalás

 Sokan próbálkoznak ezzel a módszerrel, sokan le is fogynak vele, majd persze vissza is híznak, aztán kezdődik elölről, mert ugye a legutóbb is bevált. De ha olyan jó módszer miért jön vissza utána sokszor többszöröse annak, mint ami lement? Szerencsétlen szervezetünk sanyargatva érzi magát, első körben felhasználja a glikogénraktárak tartalmát, ürül a víz is, így máris könnyebbek lehetünk akár 2-3 kilóval is. Majd lebontja az izmokat, mivel az izomnak jóval több energiára lenne szüksége, mint a zsírnak, ezért próbál megválni tőle. persze közben valamennyit zsírból is fogyunk, de a végeredmény egyáltalán nem egy feszes test lesz, amit akár bikiniben is megmutatnánk a strandon. Aztán ha már a kilók úgyis lementek (nem számít a lógó bőr, meg hogy még van rajtunk ugyanúgy zsír, ha a mérleg 50 kilót mutat), akkor visszatérhetünk a régi kerékvágásba. A szervezet persze tombol, hogy végre élelemhez jut és gyorsan el is raktározza, természetesen zsír formájában. Mivel előtte már az izmunk egy része is eltűnt, így az újonnan felszedett kilókkal talán rosszabbul fogunk kinézni mint a diéta kezdete előtt.

 Ezért fontos, a kiegyensúlyozott táplálkozás, odafigyelés, és az egészséges fogyás (heti 0,5-1kiló), és az életmódváltás, hiszen ez az egyetlen mód a súlytartásra.

Mozogni nem kell, vagy csak mozogni kell

 A fogyni vágyóknak 3 tábora van, azok, akik mozgással próbálnak lefogyni, a másodikba tartoznak azok, akik a táplálkozásra figyelnek, a 3. csoport pedig mindkettőre. Gondolom, mondanom sem kell, hogy a 3. csoport csinálja jól. Sokan esnek abba a hibába, hogy reggel elmennek futni, vagy tornáznak 1 órát, és utána nyugodt szívvel megeszik ebéd után a sütit, tortát, vagy egyszerűen csak beugranak a mekibe ebédelni. Az a szelet torta, hogy semmisnek nyilváníthassuk legalább 1,5 óra futást igényel. Egy mekis ebéddel akár a napi kalóriaszükségletünket is túlléphetjük. Gyakorlatilag, ha ügyesek voltuk, akkor azt érjük el, hogy a mozgás miatt nem hízunk tovább. Esetleg ha előtte sosem mozogtunk, akkor még fogyunk is egy kicsit, majd csodálkozunk, hogy nem változik semmi. A másik csoport mindeközben ül a tévé előtt és light joghurtot kanalazgat, majd egyre kevesebbet és kevesebbet eszik, mert egyszerűen nem akarnak menni lefelé a kilók. A szervezete megszokja, a kevesebb kalóriát, így beéri annyival is, nincs mozgás, az anyagcsere is szépen lelassul és ölbe tett kézzel várjuk, hogy fogyjunk.

 Pedig a megoldás egyszerű. 60-40%-ban figyelni kell a táplálkozásra és a mozgásra. Nem elég csak az egyikre vagy csak a másikra. Akkor tudunk könnyen fogyni, ha gyors az anyagcserénk. A mozgásszegény életmód lassítja, a nem megfelelő táplálkozás, koplalás, sok diéta szintén. A legjobb fegyver, ha változtatunk étkezési szokásainkon, és napi szinten 40 perc-1 órát mozgunk.

 

 A következő cikkben további 3 diétás tévhitről olvashatsz és arról, hogy miért együnk 5-6 óra után is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply