0
Diéta és Fogyókúra

Finomliszttől a szénhidrátcsökkentett lisztig

2012. January 16. Monday

Az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás, az életmódváltás mind megkövetelik, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit eszünk és mi kerül az asztalra, a család elé, a gyerekek elé. A lakosság sajnos nagy része elhízott, betegségben szenved és sok esetben egyetlen egy dolog, az életmódváltás is segítene. Sokszor pont a túlsúly az okozója a betegségeknek, de utána már nagyon jól lehet vele takarózni. Bár nem vagyunk olaszok, a magyar konyha mégis rengeteg tésztás, lisztes dolgot tartalmaz és a szokások is ezt diktálják. Normál esetben mit eszünk 1 nap? Reggeli pék süti, vagy kenyér, ebédre mondjuk leves kenyérrel, vagy tészta, vagy panírozott dolgok, vacsorára még egy szendvics, és máris csak a 3 főétkezést nézve elfogyasztottunk egy halom kenyeret, lisztes terméket. Ez az egyik oka, hogy hízik a nép, miközben értékes tápanyagokat nem juttat a szervezetébe. Mivel nemcsak a mennyiség, de a minőség is számít.

Manapság egyre többször kerül a figyelem középpontjába, hogy milyen péktermék kerül a kosarunkba, és , hogy a kenyér, amit eszünk valóban tápláló is legyen, ne csak a telítettséget szolgálja.
A búza tulajdonképpen maghéjból, csírából és magbelsőből áll, és a finomliszt csakis a magbelsőt tartalmazza, tehát mindazt az ember számára értékes tápanyagot, amit a búza adhat, elveszíti. Emellett a sütés során olyan adalékanyagok kerülnek a kenyérbe, amelyektől az nagyobb lesz, és hosszabb távon eltartható.

A legértékesebbliszt a teljes kiőrlésű liszt, azok közül is az, amelyik durvára van őrölve. Tény, hogy ebből a lisztből készült kenyerek, sütemények kinézete teljesen más lesz, mint a finomlisztes változaté, de tápanyagban gazdag. Értékes étel kerülhet az asztalra. A rostok és vitaminok mind a maghéjban és a csírában találhatóak, és ezek rengeteg betegséget segítenek megelőzni.  Így a teljes kiőrlésű liszt az egyik legértékesebb, legegészségesebb a lisztek közül.
Szintén nagyon ajánlott a tönkölybúzaliszt fogyasztása, aminek magas fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag tartalma értékes összetevőkkel ruházza fel a belőle készült ételeket.
A rozsliszt is közkedvelt, szintén tele vitaminnal és ásványi anyagokkal. Sikértartalma azonban alacsony, ezért kelt tészták készítéséhez önmagában nem használható, viszont adhatunk hozzá búzasikért, vagy keverhetjük más lisztekkel is.
A kukorica-, rizs-, és hajdinaliszt mind gluténmentes.

A búzakorpa szintén nagyon értékes összetevő, hiszen ez a búza héját és a csíra egy részét tartalmazza, tele ásványi anyaggal és rosttal. A magas rosttartalom kitűnő, főként, hogy nagy része nem emészthető, ami fontos a szervezet számára és kitűnően beilleszthető az egészséges életmódba és a fogyást is elősegíti, mivel teltségérzetet biztosít és segíti az anyagcsere folyamatokat.
Ha ezek közül a lisztek közül választunk, és megtaláljuk azt a megbízható pékséget ahol igazi teljes kiőrlésű termékeket vásárolhatunk máris nagy lépést tettünk az egészségünk érdekében. Azonban vigyázzunk, a szín megtévesztő lehet, azért mert valami barna, nem feltétlenül egészséges, a kenyereket sokszor színezik, vagy csak kis mértékben adnak hozzá egészséges összetevőket. Az igazi „barna” kenyér valójában, nehéz és tömör.
A technikai fejlődéseknek és a folyamatos kutatásoknak köszönhetően ma már számos boltban több márka közül válogathatunk a különböző szénhidrát csökkentett lisztek közül is. Ezek a lisztek nagyrészt magas rost és fehérjetartalommal rendelkeznek, így csökken a szénhidrát tartalom.
Fajtájukat tekintve is sokféle közül válogathatunk, hiszen külön kapható előre bekevert szénhidrát csökkentett liszt, linzertésztához való, kelt tésztához való, és olyan is, amit saját magadnak kell otthon a finomliszthez hozzá keverni. Ez utóbbinak a szénhidrát tartalma olyan alacsony, hogy a száj tátva marad, ha az ember elolvassa. Mindössze 6-7 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammja. Természetesen ezt a lisztet felhasználástól függően keverni kell finomliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, vagy amivel szeretnénk. Az összetevők sajnos megdrágítják a szénhidrátcsökkentett liszteket, így fél kiló liszt 800 forint körül szerezhető be, viszont vízfelvevő képessége a rosttartalom miatt magasabb,ezáltal kevesebbet használunk belőle, és saját magunk dönthetünk a felől, hogy mivel keverjük és milyen arányban.

Szénhidrátcsökkentett, diétás, fogyókúrás receptek

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply