A jó és a rossz koleszterinről mindenki hallott már. A koleszterin 2 forrásból keletkezik. Táplálkozás útján visszük be, és a szervezet is termeli. A koleszterin szükséges a szervezet számára, hiszen a sejtfal rugalmasságáért ez felelős, és többféle hormon alapanyaga. Azt a mennyiséget, amire szükségünk lenne, viszont a szervezet előállítja magának.
Koleszterin az állati eredetű vagy abból készült termékekben található, tehát a tisztán növényi eredetű termékek nem tartalmazzák. A legtöményebb koleszterinforrások: a tojássárgája, a tejzsírok és a belsőségek. A vérben található koleszterin koncentrációt nevezzük koleszterin szintnek.
A magas koleszterin bevitelnek az a hátránya, hogy a felesleges zsír lerakódik az erek falán, ezáltal törékenyebbé téve azokat, és beszűkíti az ereket. Ekkor beszélhetünk érelmeszesedésről.
Sajnos a lakosság körülbelül 1%-nak van akkora szerencséje, hogy genetikailag öröklötten bármit megehet mégsem lesz túl magas a koleszterin szintje. A többség viszont csakis helyes táplálkozással tudja megtartani a koleszterin szintet az egészséges tartományban.
Kicsit tudományosan nézve elmondhatjuk, hogy a rossz koleszterineket LDL-nek, míg a jót HDL-nek hívják. Az LDL egy alacsony sűrűségű zsírszállító, és igazából olyan, mint a vízkő a csőrendszerben, lerakódik. Míg a HDL nagy sűrűségű szállító és az érfalakról is leviszi a lerakódott koleszterint, majd elszállítja a májba. A sejtek koleszterin felvevő képessége a rossz táplálkozás következtében csökken, ezáltal még több rakódhat az érfalakra, hiszen kevesebb használódik. Ezért fontos a gyerekeket már kiskorúktól kezdve a helyes táplálkozásra szoktatni. A nagymama akkor is aranyos lehet, ha almát ad az unokának és nem sok rossz koleszterint tartalmazó nasit és hosszú távon ezzel aktívan rész vesz a gyerek egészségének megőrzésében.
Mivel sokan nem is tudnak róla, és nem is foglalkoznak vele, ezért ez a „betegség” gyakorlatilag ott lappang a szervezetben és hosszú idő, akár évtizedek alatt fejti ki ártó hatását, amit visszafordítani nem lehet. Némiképp javítható, ha már bekövetkezett a baj, ha teljes körűen felhagyunk a rossz étkezi szokásokkal. Illetve tudatos életmódváltással teljes mértékben meg is előzhető kialakulása. A teljes körű életmódváltáshoz tartozik a stressz kiszűrése, dohányzásról való leszokás, mozgás, tudatos táplálkozás.
A legfontosabb a telített zsírok elkerülése. Helyette telítetlen zsírokat tartalmazó élelmiszereket válasszunk: hal, növényi zsírok és olajok, sovány fehér húsok, magvak.
20 éves kor felett 5 évente meg kell nézetnie a koleszterin szintet.
No Comments