0
Egészség

Mi a szénanátha és mit tegyek ellene?

2012. April 3. Tuesday

Napjainkban már minden 4-ik ember szenved szénanáthától, azaz a pollenallergiától egészen tavasztól kezdve. Kinél gyengébb, kinél erősebb lefolyású, de semmiképpen sem kellemes. A tünetek súlyosságát a levegőben szálló pollenek mennyisége határozza meg. Azoknál, akik pollenallergiával küzdenek, a nyálkahártyára kerülve gyulladás jön létre és ez okozza azokat a kellemetlenségeket.

A szénanátha oka és tünetei

Akkor van valakinek pollenallergiája, ha az alábbi tünetek közül minimum kettő, hetente több napon át és naponta legalább egy órán keresztül fennáll.

Állandó orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyes szem, szem- és torokviszketés, csökkent szaglás, asztmás tünetek, tehát nehézlégzés, köhögés.

A szénanátha egy légúti allergia, amely szezonális, egyeseknél csak egy hónapig tart, egyeseknél jóval tovább. A tüneteket a gomba spórák, virágpor és pollenek fehérje alkotórészei okozzák, amelyek a nyálkahártyára érkezve gyulladásos reakciót váltanak ki. Gyakorlatilag nem a természetes pollenekkel van a gond, hanem a rájuk rakódott szennyeződésekkel, vegyi anyagokkal. Az allergiás tüneteket kiválthatja a házi por, állat szőr, toll és nyál, amelyek egész évben fennálló tüneteket okozhatnak. Az allergia genetikailag örökölhető, így ha egyik szülő allergiás, 30%-os esély van rá, hogy az utód is az lesz.

Szénanátha kezelése

Az allergiák sajnos nem gyógyíthatóak, csak a tüneteit lehet megszüntetni vagy csökkenteni, természetes, vagy gyógyszeres úton. Ha a természetes módszert választod, akkor fontos, hogy időben kezd el a megelőzést, ezzel segítve, hogy a pollenek megjelenését követően a szervezeted reakciója ne legyen erős. Illetve a szabályokat az egész szezon alatt be kell tartani, így figyelni kell az életmódodra, a házad tisztaságára, az étkezésre, és immunrendszeredre. Vannak helyzetek, amikor már nem segítenek a házi módszerek, és hiába teszel meg bármit, elviselhetetlenné válik az állandó tüsszögés, a szemviszketés, orrfolyás, és zavar életviteledben az allergiád. Ilyenkor antihisztamin tartalmú gyógyszert kell választani és mellé kiegészítésként orrspray ás szemcsepp javasolt.

Hogyan lehet védekezni természetes úton a szénanátha ellen?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply