0
Egészség

A rebarbara jótékony hatása

2013. June 11. Tuesday

rebarbara-lekvarÁprilistól Júliusig tart a rebarbara szezonja, ami jó hír, hiszen bőven van időd elkészíteni a finom rebarbara lekvárt, a rebarbara kompótot, és a többi diétás rebarbarás süteményt, nasit, finomságot.

A rebarbarát bár lekvárnak főzzük, kompótnak készítjük, és sütit sütünk belőle, mégis egy zöldségről beszélhetünk, amit sütés-főzésen kívül a népi gyógyászatban is hasznosítanak már régóta.

A rebarbara magas vitamin tartalommal rendelkezik, feltölthetjük vele a téli időszak után esetleg kiürült vitamin készleteinket. A-vitamin tartalma, C-vitamin, K-vitamin és B-vitamin tartalma magas, ezen felül szelént és kalciumot is tartalmaz. Kalcium tartalma a rebarbara oxálsav tartalma miatt azonban nem hasznosul. A rebarbara fogyasztás egyetlen hátránya, hogy az egész növény oxálsavat tartalmaz, így azoknak, akik vesekőre hajlamosak érdemes csak kis mennyiségben fogyasztani. Kismamáknak és szoptatós anyukáknak, kis gyerekeknek kerülendő.

rebarbara-hatasaA rebarbara segíti az emésztést, meggátolja a fogínyvérzést, nehezen gyógyuló sebekre a rebarbara leve is használható. Candida fertőzés esetén, és egyéb gombás fertőzések esetén is eredményesen segít leküzdeni a betegségeket.

Az antioxidánsokban gazdag rebarbarát mindenképpen illesszük be étrendünkbe. Egészséges és diétás zöldség, amit remekül alkalmazhatunk gyümölcsös diétás sütemények elkészítéséhez is.

Miért hizlal a rebarbara? Valójában a rebarbara nem hizlal, vitamin tartalma magas, azonban tápértéke oly alacsony, mindössze 16 kalóriát tartalmaz 100 grammja, azonban nagyon savanyú, ezért legtöbb házi és bolti rebarbarás finomság nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. A cukor miatt a rebarbara jótékony hatásáról nem is beszélhetünk.

rebarbaraEzért érdemes otthon elkészíteni az egészséges, diétás, cukormentes rebarbarás finomságokat. Jó hír, cukormentesen készítve diabetikusok, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a mellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz, szénhidrát tartalma is alacsony, így nem kell a rejtett gyümölcscukroktól tartani, főként azért sem, mert a rebarbara zöldség. A rebarbarát természetes édesítőszerrel édesítsük, így elkerülhetjük a felesleges és ártalmas rejtett kalóriákat és cukrokat és megőrizhetjük a rebarbara jótékony tulajdonságait.

 

 Diétás, diabetikus, cukormentes, tartósítószer mentes lekvárok

Diétás áfonya lekvár

Cukormentes lekvár készítés

Diétás lekvár receptek

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply