0
Szépség és Wellness

A pihentető alvás az energikus másnap záloga

2011. September 8. Thursday

Ahhoz, hogy frissek, energikusak legyünk a nap folyamán és feladatainkat gőzerővel tudjuk végezni, elsősorban egy jó kis alvásra van szükségünk. Amikor az alvásra gondolunk, sokunknak az jut eszébe, hogy pihenünk, a szervezet és a szellem regenerálódik, feltöltődik, a test megpihen,új erőre kap, és másnap reggel mikor felébredünk, jókedvűen, teljesen feltöltődve indul a nap. Ez lenne legalábbis az alvás szerepe az életünkben.

Sokaknak viszont megkeseríti a mindennapjait, hogy nem tud aludni, alvászavarokkal küszködik. A probléma sokrétű lehet. Első körben mindenképpen érdemes a következő ötleteket kipróbálni, tanácsokat megfogadni.Azonban ha ez sem segít, akkor feltétlenül keressünk fel egy szakembert, aki segítségünkre lehet, hiszen a pihentető alvás az egészséghez is fontos.

Az időpont

Figyeljünk rá, hogy minden nap közel azonos időben feküdjünk és keljünk. Számoljuk ki, hogy mennyi az az ideális alvási óraszám, ami után úgy érezzük teljesen feltöltődtünk és energikusak vagyunk. A kisbabák 14 órát is alszanak egy nap, és ahogy öregszünk, ez egyre csökken. Középkorú, felnőtt embereknél a napi 7-8 óra alvás elegendő, de ez is egyénfüggő, néha 6 óra az ideális. Azidős embereknél napi 5 órás alvással is beéri a szervezet.

Fontos az is, hogy ne aludjuk túl magunkat, éppúgy, mint a kevés alvás, a sok sem jó, mert fáradtnak, nyomottnak érezhetjük magunkat. Csak azért mert előző éjszaka nem aludtunk egy munka, buli miatt, azt nem tudjuk másnap egy 12 órás alvással bepótolni.

Koffein és társai

Figyeljünk oda, hogy délután már semmilyen stimuláns italt ne fogyasszunk, illetve ez az ételekre is vonatkozik. A kávé, az energiaitalok(1 energiaital, koffein tartalmától függően 4-5 csésze kávénak is megfelelhet),akár 8 órán keresztül is hatással lehetnek az idegrendszerre. De kerüljük a fekete és zöld teát is a délután folyamán, illetve az anyagcsere pörgetőteákat. A csokit és a kakaóporokat is felejtsük el, hiszen egy tábla étcsokoládé koffein tartalma megegyezhet 1 deci espresso kávééval. Gondolom,említenem sem kell, hogy egyéb egészségromboló hatása mellett a kóla is rengeteg koffeint tartalmaz.

Az étkezés és testmozgás

Táplálkozzunk egészségesen, ezzel elkerülhetjük, hogy bármilyen vitaminhiány lépjen fel a szervezetbe, a B-vitamin, Magnézium vagy Kalciumhiány mind alvászavart okozhat.

Ne együnk közvetlenül lefekvés előtt, és az esti étkezés mindenképpen könnyen emészthető, kevés legyen, hogy az emésztőrendszer is pihenhessen az éjszaka folyamán. természetesen korgó gyomorral se feküdjünk le.

A testmozgás kifáraszt, segítheti az alvást, de minimum 2órával lefekvés előtt fejezzük be az aktív tevékenységet, mert közvetlenül testedzés után felpörgött állapotban van a szervezet.

 

A hálószoba

Az alvászavarnak lehetnek külső okai is. Ilyen például a kényelmetlen matrac. Feltétlenül válasszunk olyan matracot, ami nem túl puha,nem túl kemény, jól szellőzik. Az ágynemű legyen pamut, a pizsamánk is, és kényelmes is egyben.

Lefekvés előtt szellőztessünk alaposan. Átlagosan a 19-20fok az ideális az alváshoz.
Az is előfordulhat, hogy külső zajok zavarják az alvást. A szomszédból átszűrődő zajok, a párunk horkolása, autók zaja. Ez esetben igyekezzünk valamivel kiszűrni ezeket. Párunk horkolását különböző módszerekkel meg lehet szüntetni, illetve használhatunk füldugót is a többi zaj ellen.
A szoba legyen sötét, vagy csak kevés fény szűrődjön be.
Lefekvéskor ne tévézzünk, ne vigyük a laptopot az ágyba, és ha lehet zárjuk ki a hálószobából az elektromos dolgokat, vagy áramtalanítsuk őket az éjszakára.

Mit tehetünk, ha nem megy az alvás? A következő cikkből mindenre fény derül.

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply