0
Diétás sütik, édesség

Mézeskalács házikó

2011. December 13. Tuesday

Nemcsak otthoni dísznek, hanem ajándéknak is tökéletes a mézeskalács házikó, amit az ünnepek után akár még el is ropogtathatunk. A legfontosabb, egy jó mézeskalács tészta recept, a mézeskalács házhoz csakis a kemény mézes tészta jó.

Hozzávalók 

70 deka liszt

25dkg langyos méz

5 dkg vaj

3 egész tojás

10 deka cukor

Mézeskalács fűszerkeverék

2 dkg szalakáli

A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztezett deszkán kb 3-4mm vastagra sodorjuk. Nem kell vastagabbra, mert a szalakálitól nőni fog még.Sütőpapíron sodorni és formát vágni azért praktikus, mert így amikor áthelyezzük a tepsibe nem fog változni az alakja, egyszerűen csak megemeljük apapírt és mehet is rá a sütőformára. Ha lisztezett deszkán sodorjuk, akkor figyeljünk rá, hogy mikor áthelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, akkor ne változzon az alakja, utólag kézzel igazítsuk meg. 180 fokon előmelegített sütőbe tesszük és a hőmérsékletet lejjebb vesszük 170 fokra. Figyeljünk, mert hamar megsül, 5-7 perc, mikor szép világosbarna már ki is vehetjük, miután kihűlt, kemény lesz. Vigyázzunk, mikor a tepsiből kiemeljük, mert törékeny még a frissen sült mézeskalács tészta. Figyeljünk, hogy egyenes terepen hűtsük és tároljuk, amíg össze nem állítjuk, mivel a mézeskalács ház tészta megvetemedhet.

1-2 nap pihentetés után a tésztánk elég kemény ahhoz, hogy összeállítsuk a házat és díszítsük.

Mézeskalács ház díszítés és ragasztás

1 tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy jó sűrű legyen, egy pici citromlevet is csepegtessünk bele, hogy gyorsabban keményedjen. Mikor már elég jónak találjuk, töltsük őket egy díszítő zacskóba,vagy egy sima nejlon zacsiba, vágjunk pici lyukat a sarkán és próbáljuk ki valamin a cukormázat, ha 1-2 perc múlva már rendesen keményedik, akkor el is kezdhetjük használni, ha nem akkor keverjünk még hozzá porcukrot. A mézeskalács házikóoldalait ragasszuk össze, és várjuk meg, amíg megszilárdul, ezután ragaszthatjuk rá a tetőt is. Amikor az is megszilárdult elkezdhetjük díszíteni.

Lehet előre feldíszíteni a mézeskalács házat, kinek hogy kényelmes. Véleményem szerint könnyebb a ragasztás, ha nem kell figyelni a díszítésre. Innentől már csak a képzelet szab határt. A tojásfehérjét színezhetjük ételfestékkel, így a mézeskalács háztetőnk lehet piros, vagy a fenyőket díszíthetjük zölddel. Tehetünk rá mandulát, dekorálhatjuk gyöngyökkel. A házikót helyezhetjük egy egyszerű tányérra, de készíthetünk neki alapot is, így udvart is gyárthatunk hozzá, és egy egész mesevilágot varázsolhatunk köré.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply