0
Harmónia

6 lépés, hogy könnyebb legyen a fogyás

2012. January 30. Monday

Döntés
Az első és legfontosabb, hogy hozd meg a döntést, hogy elkezded még ma! Majd határozd meg, hogy első körben milyen mozgásformát választasz. Aerobik, biciklizés, súlyzózás, futás, esetleg kombinálnád ezeket? Ha kiválasztottad a kedvelt mozgásformát, vagy mozgásformákat, akkor készíts tervet, de ne rugaszkodj el, úgy csináld, hogy be is tudd tartani. Inkább írd le, hogy minden másnap edzel 1 órát, mint hogy naponta 2×1órát fogsz, miközben alig van szabadidőd, és te magad is tudod, hogy úgysem tudod betartani hosszú távon. Maradj a realitás talaján és úgy alakítsd ki az edzésterved, hogy fizikai képességeidnek is megfeleljen. Amikor ez kész van, ragaszd be a naptáradba és határozd el, ha törik, ha szakad, megcsinálod.

 
Céljaid meghatározása.
Olyan célt válassz, ami ösztönöz. Nem elég a le akarok fogyni, vagy vékonyabb akarok lenni kijelentés, hiszen nem elég motiválóak. Próbálj fel inkább egy ruhát és legyen a cél az, hogy abba beleférj, akaszd ki a szobádba, hogy minden nap szem előtt legyen. Tűzd ki célul, hogy mikorra mennyi kiló szeretnél lenni, de szintén maradj reális, hiszen bár az egészséges fogyás 0,5 kiló hetente, lehet, hogy az edzésektől ezt nem tudod tartani, hiszen tudod, az izom nehezebb, mint a zsír!

 
Légy alkalmazkodó
Előfordulhat, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted, hiszen a gyerek beteg lett, nem tudsz elmenni edző terembe, a főnök tovább bent tartott, már bezárt az uszoda, esik az eső, nem tudsz elmenni futni. Ezekre az esetekre legyenek tartalék ötleteid. Otthon tegyél be egy dvd-t és tornázz arra, vagy újságból, könyvből, fejből is végezhetsz gyakorlatokat. De beszerezhetsz egy ugrókötelet, hullahopp karikát, amivel aztán szintén gyilkolhatod a kilókat. Csak maradj motivált és minden körülmény között mozogj valamit.

 
Csapatban könnyebb
Sokkal könnyebb motiváltnak maradni, ha van segítség. Döntsd el neked mi a legjobb. A legjobb, ha be tudod vonni a családod is a tervbe. A párod megkérheted, hogy vigyázzon a gyerekekre, amíg te edzel, és ne hozzon haza édességet, vagy legalábbis ne kínálgasson téged, segítsen, hogy a diétát is könnyebb legyen tartani. Vagy menjetek együtt edzeni. Keress barátnőket, akik szintén fogynának. Támogassátok egymást. Vagy járj el edző terembe, aerobik órára, ahol mindenkinek ugyanaz a célja. Ha ez sem megoldható egyszerűen pattanj fel a netre, ma már rengeteg közösségi oldal van, ahol nők ezrei támogatják egymást, rengeteg tippet, ötletet és bátorítást adva egymásnak.

 
Ünnepelj
Menet közben is ünnepelj. Mindig legyen kisebb célok is. 10 kilót szeretnél lefogyni? Ünnepeld meg az 5-et is. Igyál meg egy pohár bort, főzz finom vacsorát, menj el szoláriumba, fodrászhoz, lepd meg magad új ruhával. Írd le a kis célfüzetedbe a kitűzött cél és határidő mellé, hogy mivel fogod meglepni magad, ha elérted az adott célt.

 
Tarts ki
Mindig lesznek nehéz pillanatok, amikor elcsábulnál egy habos sütire, vagy csak egyszerűen inkább ülnél ahelyett, hogy mozogj. Ilyenkor is tarts ki, vedd elő a célfüzetet és olvasd el. Segít, ha vannak különböző motiváló dolgai, például egy fénykép, egy ruha, egy történet, ami újra erőt ad, hogy folytasd, hiszen lehetnek olyan alkalmak, amikor például megáll a fogyás. Hiába minden erőfeszítés nem mozdul a mérleg. Ilyenkor 2 dolgot tehetsz, feladod és visszahízol, vagy folytatod, és újra beindul a fogyás, esetleg megvizsgálod, hogy mit tehetsz még. Lehet, hogy már kevés az a mozgás, amit eddig csináltál, vagy csak váltani kellene. Vizsgáld meg, mi az, amin lehet változtatni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply